Místo do koše patří odpadky k rostlinám. Nejlepší domácí hnojiva nestojí ani korunu
Hnojení rostlin je velmi důležitým prvkem v péči o ně. Bohužel na to často zapomínáme. Díky pravidelnému hnojení porostou rostliny lépe, rychleji pokvetou, budou zdravější a krásnější. V obchodech můžeme najít nespočet chemických hnojiv, která vám s tím mají pomoci. Mnohem lepší jsou přírodní varianty. Poradíme vám pár z nich, které můžete vyzkoušet.
Vaječné skořápky
Úžasnou variantou hnojiva jsou vaječné skořápky, které byste jinak vyhodili. Stačí, když je rozdrtíte, nasypete na zeminu a jemně zamícháte do vrchní vrstvy zeminy. Druhou možností je promíchat půdu se skořápkami při přesazování. Vaječné skořápky posilují rostliny a zvyšují jejich odolnost vůči škůdcům a onemocněním. Doplňují rostlinám vápník a mnoho dalších minerálů.
Droždí
Kvasinky jsou pro rostliny také velmi dobré. Droždí obsahuje mnoho minerálních látek, které potřebuje každá rostlina, včetně ovoce a zeleniny. Zpomalí rozvoj škodlivých organismů, posílí rostlinu a urychlí její růst. Na hnojivo stačí smíchat 30 gramů čerstvého droždí a 500 ml teplé vody. Směs nechte vychladnout a zalijte s ní rostliny. Na každou rostlinu postačí malé množství směsi.
Voda po vaření brambor
Možná vás to nikdy nenapadlo, ale voda po uvaření brambor je skvělým a zcela přírodním hnojivem pro rostliny. Nesmíte do ní jen přidávat sůl. Voda ze zeleniny posiluje rostliny a urychluje jejich růst. Obsahuje mnoho cenných minerálů, které obsahují i samotné brambory. Zeleninu si můžete sníst k obědu nebo večeři a vodu, kterou byste jinak vylili, můžete využít pro posílení rostlin.
Slupky od banánů
Banánové slupky také většinou ihned vyhodíme do koše. Využít je ale můžete při hnojení. Obsahují hořčík a draslík, které jsou pro rostliny velmi důležité. Toto hnojivo je ideální pro rajčata nebo okurky. Slupky stačí nakrájet na malé kostičky a při přesazování vhodit do země. Anebo je nechte přes noc namočené ve vodě a potom touto vodou záhony zalijte.
Zdroj: https://balconygardenweb.com/diy-fertilizer-recipes-from-food-scraps-kitchen-leftovers/