Malé kuličky hrášku se v kuchyni neztratí. Lahodná chuť není jediné, čím pokrmy obohatí

Zelený hrášek přináší řadu zdravotních výhod a je zdrojem cenných vitamínů a minerálů. Obsahuje mimo jiné kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy. Navíc v něm můžete najít důležité živiny jako vitamín C a železo. Nedostatek těchto složek může negativně ovlivnit celkové fungování organismu.

Co obsahuje?

Zelený hrášek je zdrojem mnoha cenných vitamínů, včetně vitamínů A a C. První jmenovaný má pozitivní vliv na zrak a zabraňuje vzniku rakoviny. Vitamin C je naopak důležitý pro imunitní systém a chrání také tělo před infekcemi. Tato zelenina obsahuje mimo jiné i velmi potřebné železo, které zabraňuje rozvoji chudokrevnosti, a vitamin C urychluje jeho vstřebávání. Konzumace zeleného hrášku se doporučuje i těhotným ženám. Je to kvůli kyselině listové, která napomáhá zdravému vývoji miminka.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdy hrášek konzumovat?

Konzumace hrášku se doporučuje lidem, kteří bojují s nadváhou. Je zdrojem vlákniny, která pomáhá snižovat přebytečné kilogramy. Navíc dodává pocit plnosti, čímž potlačuje chuť k jídlu. Tato látka také reguluje trávicí systém a zabraňuje zácpě. Kromě toho vitamín B3 snižuje hladinu špatného cholesterolu. Díky tomu výrazně klesá riziko infarktu nebo vysokého krevního tlaku. Mimo to obsahuje i vápník, který zejména ve vyšším věku brání rozvoji osteoporózy a umožňuje fungovat bez potíží i ve vyšším věku.

Jak jíst hrášek?

Tato zelenina se dá jíst po celý rok, protože je k dostání i v mražené nebo konzervované verzi. Snadno ji tedy do svého jídelníčku můžete zařadit každý den nebo podle své libosti. Nejlépe samozřejmě chutná čerstvý zelený hrášek, sklizený od poloviny května do konce června. Mnoho lidí používá tuto zeleninu k přípravě studené polévky nebo podobných pokrmů, ale dá se snadno jíst syrový například ve formě salátu. Je sladký a chutný, takže jistě zachutná i vám.

Zdroj: https://www.realsimple.com/health/nutrition-diet/health-benefits-of-peas
Přidat na Seznam.cz