Luštěninám se mnozí zbytečně vyhýbají. S jednoduchými triky budou lépe stravitelné
Luštěniny patří mezi nejoblíbenější potraviny, se kterými můžete v kuchyni vykouzlit opravdu skvělé pokrmy. Nutno ale dodat, že nejsou vhodné pro každého, protože někoho mohou například nadýmat, někomu luštěniny vůbec nechutnají. Mají spoustu zdravotních výhod, které se vyplatí využít. Dávejte si ale pozor na množství, protože mohou způsobit naopak zdravotní komplikace.
Vaření luštěnin není věda, musíte ale vědět, jak na to
Nesprávné vaření luštěnin může způsobit bolesti žaludku, ale také další komplikace, které vás mohou stát zdraví. Vyplatí se tak vědět, jak na to. Fazole, hrách nebo kukuřice jsou asi nejčastějšími druhy, které najdete v obchodech. Můžete z nich vykouzlit opravdu báječné jídlo, které bude chutnat celé rodině. Nejvíce se luštěniny používají k přípravě zeleninové pasty nebo jimi nahrazujeme maso.
Proč jsou ale luštěniny tolik oblíbené? Obsahují totiž mnoho bílkovin, které jsou nezbytné k tomu, aby tělo dobře fungovalo. Podporují stavbu tkání, pomáhají imunitě a také zpracovávají jiné složky. Luštěniny obsahují také mnoho vlákniny, která zažene hlad, a budete se cítit delší dobu sytí. Luštěniny jsou tak vhodné také v redukční dietě. Někdy jsou ale těžko stravitelné a mohou způsobit plynatost. Pokud tomu chcete předejít, měli byste vědět, jak je vařit.
Zkuste luštěniny namočit do vody
Jestli si je chcete vychutnat opravdu se vším všudy, několik hodin před vařením je namočte do vody. Luštěniny tím změknou, zbavíte se jejich tvrdé slupky a také započne proces klíčení. Namáčení je praktické také v jiném ohledu – urychlí vaření. Nezapomeňte lusky před samotnou tepelnou úpravou alespoň propláchnout.
Luštěniny vařte ve vodě, zelenina by měla být úplně ponořená. Výkon ohně nastavte na střední výkon a vařte luštěniny pod pokličkou. Poté výkon snižte. Možná se při vaření bude tvořit pěna, kterou je dobré postupně odebírat. A jak dlouho luštěniny vařit? Na to bohužel neexistuje odpověď, protože záleží na druhu nejen luštěniny samotné, ale také hrnce nebo sporáku.
Zdroj: https://www.goodness.com.au/blog/cooking-with-legumes/