Listy různých druhů jsou v lidské stravě nenahraditelné a v množství mikroživin předčí jiné potraviny
Co vaše tělo nejvíc potřebuje? Odpověď vás možná překvapí – listy. Z dlouhodobého hlediska nehraje ve stravě roli kvantita jídla, ale jeho kvalita. I při stravování dosyta můžete trpět podvýživou. Podle amerického výživového specialisty Joela Fuhrmana by zdravá strava měla být bohatá na produkty, které obsahují co nejvíce vstřebatelných živin.
Vítězem je řeřicha
Aby Fuhrman identifikoval ty nejlepší a nejzdravější potraviny pro člověka, které tělu poskytnou co nejvíce mikroživin, porovnal nutriční hodnoty potravin ve vztahu k jejich kalorické hodnotě. Na celé čáře vyhrály zelené listy. Předčily dokonce i mléko, vejce nebo maso. Na úplně první příčce se umístila řeřicha.
Chuť řeřichy je lehce kořenitá a pikantní. Ideální je jíst ji syrovou, například v sendvičích, salátech nebo zeleninových koktejlech. Můžete ji pěstovat i v truhlíku na balkoně. Poskytuje velké množství vitamínu A a C, vápníku a síry. Hned za řeřichou se umístily čínské zelí, listová řepa, červená řepa, špenát, čekanka, petržel, římský salát, pažitka a kapusta.
Jak listy zařadit do jídelníčku?
Poslední jmenovaná, tedy kapusta, dodá tělu více vápníku než mléčné výrobky. Také obsahuje spoustu vitamínů, například vitamíny A, C a K, a také prvků, jako draslík, hořčík, fosfor a železo. Udržet dietu skládající se pouze z listové zeleniny a rostlin by bylo poměrně obtížné, ale zahrnout je alespoň částečně do stravy byste určitě měli.
Jak na to? Můžete si například připravit výživné smoothie. Stačí rozmixovat kapustu s banánem a citronovou šťávou. Ze špenátu si můžete připravit skvělou nádivku do knedlíků a palačinek nebo ho zamíchat se sýrem feta. Po smíchání petrželky s česnekem a olivovým olejem získáte skvělou omáčku na těstoviny, která může konkurovat oblíbenému pestu. Chlebíčky ozdobte čekankou a chleba s máslem si bohatě posypte pažitkou. Nevynechávejte ani salát z čínského zelí.
Zdroj: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/green-leafy-vegetables