Lipový květ milují včely, je oblíbený ale také v lidové medicíně. Jeho účinky využijete celý rok
Lípu najdete skoro v každém parku, patří mezi naše běžné dřeviny. Kvete v červnu nebo v červenci, milují ji včely a krásně voní. Květenství lípy se používá hlavně v přírodní medicíně, vyrobit si můžete i vy například lipový sirup nebo med. Lípa dokáže zmírnit zažívací potíže a nevolnosti, dobře působí také proti chřipce nebo nachlazení.
Vyplatí se lipové čaje, med nebo sirup používat?
Lípa se vyskytuje v mírném klimatickém pásmu, roste nejen v Polsku, ale také u nás. Existuje několik desítek druhů lip, v Evropě se vyskytují pouze dva – malolistá a širokolistá. Lípu najdete v lesích, na loukách nebo v pobřežních oblastech. Má listy ve tvaru srdce a kvete na přelomu června a července. Květenství lípy je od pradávna surovina, která je hojně využívána v přírodním léčitelství.
Lipové květy obsahují nejen flavonoidy, ale také silice nebo slizové sloučeniny. Proto si květy získaly tak velkou oblibu a jejích léčivých vlastností můžete využít také vy. Jsou skvělým prostředkem ke zlepšení zdraví. Působí proti nachlazení a chřipce, také obsahují antioxidanty, proto se hodí k léčbě zánětů a krku. Květy obsahují také oleje, které mají uklidňující účinky, a hodí se pro ty, kteří jsou často ve stresu.
Z lípy si vyrobíte spoustu domácích výrobků
Z lípy si můžete například vyrobit med, sirup, nebo dokonce olej, který pak můžete používat, kdykoliv budete potřebovat. Vyrábí se také lipové nálevy nebo tinktury. Kdy je vhodné je používat a na co všechno jsou lipové výrobky vhodné? Nálev se hodí k léčbě horečky, nachlazení nebo chřipky. Můžete s ním také zmírnit kašel nebo se zbavit žaludečních potíží.
Pro přípravu lipového čaje budete potřebovat květy, které sesbírejte nejlépe v červenci za slunečného počasí. Květy mají mít krémový odstín a je potřeba z nich otrhat listy. Doma pak květy usušte a můžete je použít na výrobu čaje. Sirup podpoří imunitu a k jeho výrobě je potřeba kromě lípy jen voda a cukr. Květy zalijete směsí vody a cukru, dáte do zavařovací sklenice, necháte odložené a po přecezení musíte pasterizovat.
Zdroj: https://www.lilvienna.com/linden-flower-syrup/