Levné a účinné hnojivo přímo z kuchyně. Některý potravinový odpad je škoda vyhodit
Ať už doma pěstujete jakékoli rostliny v květináčích, všechny své vegetační období přizpůsobují českým podmínkám, které se mohou od podmínek v jejich domovině výrazně lišit. Na přelomu zimy a jara byste tak měli rostliny přihnojit, abyste jim dali signál, že je čas vyrazit nové pupeny a květy. Nejlepší je pochopitelně využít přírodní hnojiva bez zbytečné chemie, a to tím spíše, že v domácích podmínkách jsou obvykle rostliny v bezpečí před všemožnými škůdci. Kvalitní hnojiva na přírodním základě si můžete připravit i sami doma.
Voda od brambor
Velká část důležitých živin, které mají brambory, je ukrytá v jejich slupce. Pokud tedy vaříte neoškrábané brambory, vodu z nich nevylévejte. Živiny se při vaření do vody uvolňují. A pokud se pak chystáte již uvařené brambory přeci jen oloupat, nebojte se slupky nechat ve vyvařené vodě ještě několik hodin louhovat. Vodu pak nechte odstát na pokojovou teplotu a rovnou s ní můžete zalévat. Jen je třeba myslet na to, že takovou vodu není možné osolit – sůl by pochopitelně vašim rostlinám dobře neudělala.

Kávová sedlina
Kávová sedlina má hned několik benefitů. Její aromatická vůně je libá lidem, ale hmyz a mnozí jiní nevítaní návštěvníci našich domácností ji nemohou vystát. Kromě toho kávová sedlina zlepšuje strukturu půdy a pomáhá držet v ní vlhkost, aniž by půda začala plesnivět. Draslík, který je v kávě hojně obsažen, prodlužuje dobu květu.
Kávovou sedlinu jako hnojivo uvítají zejména rostliny, které mají rády kyselou půdu, například azalky nebo hortenzie, z venkovních rostlin pak různé druhy kapradin. Použít můžete jakoukoli mletou kávu – například z přístroje na espresso, moka konvičky, ale i z klasického českého turka. Káva z kapslí však není vhodná.

Pekařské droždí
Kvasinky jsou také skvělým základem hnojiva. Jen je třeba použít droždí, které obsahuje živé kvasinky, nikoli droždí sušené. Při správném využití droždí vytvoříte kvasinkovou kulturu, která žije v symbióze s vašimi rostlinami – kvasinky vyrábí živiny, které rostlina potřebuje, a naopak se živí odpadními produkty rostliny. K výrobě hnojiva smíchejte v deseti litrech teplé převařené nebo dešťové vody jednu porci droždí a hrneček cukru. Směs nechte týden kvasit a pak s ní rostliny po zředění vodou v poměru 1 : 10 zalévejte jednou za dva týdny.
