Indoor Plant 4751068 1920

Levné a účinné hnojivo přímo z kuchyně. Některý potravinový odpad je škoda vyhodit

Ať už doma pěstujete jakékoli rostliny v květináčích, všechny své vegetační období přizpůsobují českým podmínkám, které se mohou od podmínek v jejich domovině výrazně lišit. Na přelomu zimy a jara byste tak měli rostliny přihnojit, abyste jim dali signál, že je čas vyrazit nové pupeny a květy. Nejlepší je pochopitelně využít přírodní hnojiva bez zbytečné chemie, a to tím spíše, že v domácích podmínkách jsou obvykle rostliny v bezpečí před všemožnými škůdci. Kvalitní hnojiva na přírodním základě si můžete připravit i sami doma.

Voda od brambor

Velká část důležitých živin, které mají brambory, je ukrytá v jejich slupce. Pokud tedy vaříte neoškrábané brambory, vodu z nich nevylévejte. Živiny se při vaření do vody uvolňují. A pokud se pak chystáte již uvařené brambory přeci jen oloupat, nebojte se slupky nechat ve vyvařené vodě ještě několik hodin louhovat. Vodu pak nechte odstát na pokojovou teplotu a rovnou s ní můžete zalévat. Jen je třeba myslet na to, že takovou vodu není možné osolit – sůl by pochopitelně vašim rostlinám dobře neudělala.

Mohlo by vás zajímat:  Zápalky v květináči zlepší odtok vody a vyživí rostliny
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kávová sedlina

Kávová sedlina má hned několik benefitů. Její aromatická vůně je libá lidem, ale hmyz a mnozí jiní nevítaní návštěvníci našich domácností ji nemohou vystát. Kromě toho kávová sedlina zlepšuje strukturu půdy a pomáhá držet v ní vlhkost, aniž by půda začala plesnivět. Draslík, který je v kávě hojně obsažen, prodlužuje dobu květu.

Kávovou sedlinu jako hnojivo uvítají zejména rostliny, které mají rády kyselou půdu, například azalky nebo hortenzie, z venkovních rostlin pak různé druhy kapradin. Použít můžete jakoukoli mletou kávu – například z přístroje na espresso, moka konvičky, ale i z klasického českého turka. Káva z kapslí však není vhodná.

Mohlo by vás zajímat:  Ne všechny rostliny potřebují světlo. Těmto druhům vyhovuje zimní temno a vystačí si s málem
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pekařské droždí

Kvasinky jsou také skvělým základem hnojiva. Jen je třeba použít droždí, které obsahuje živé kvasinky, nikoli droždí sušené. Při správném využití droždí vytvoříte kvasinkovou kulturu, která žije v symbióze s vašimi rostlinami – kvasinky vyrábí živiny, které rostlina potřebuje, a naopak se živí odpadními produkty rostliny. K výrobě hnojiva smíchejte v deseti litrech teplé převařené nebo dešťové vody jednu porci droždí a hrneček cukru. Směs nechte týden kvasit a pak s ní rostliny po zředění vodou v poměru 1 : 10 zalévejte jednou za dva týdny.

Přidat na Seznam.cz