Květák není obyčejná zelenina. Doplní důležité živiny a zároveň podpoří štíhlou linii
Jen málokdo by asi prohlásil, že nemá rád květák. V různých úpravách nás provází od dětství, například ve formě polévky, smažených kousků, pyré nebo mozečku. Možná jste však o něm nevěděli, že je šťastnou volbou i pro ty, kteří se na léto chtějí bavit přebytečných kilogramů.
Zázrak jménem květák
Poslední dobou se můžete zejména v reklamách a také pořadech věnovaných výživě setkat s pojmem superpotraviny. Těmi se rozumí takové potraviny, které mají vysoký obsah zdraví prospěšných látek, a květák k nim bezpochyby také patří. Je bohatým zdrojem vlákniny a obsahuje i přírodní látky, které mají protirakovinné účinky. Snižuje také cholesterol a napomáhá optimalizaci oběhové soustavy. Právě vysoký obsah vlákniny stojí za schopností květáku rychle vyvolat pocit nasycení a následně tak snížit i hmotnost.

Možná vás překvapí, že například vitamin C je ve květáku obsažen dokonce ve větším množství než v citrusech. Vedle toho obsahuje květák také vitaminy A, B a E. Pokud jde o minerály, obohatí květák naše tělo zejména o vápník, chrom, hořčík, draslík a zinek.
Co se týče způsobu konzumace květáku, nejčastější je jeho tepelná úprava na různé způsoby, ale abyste z něj získali skutečně maximum prospěšných látek, měli byste si ho čas od času dopřávat také v syrové podobě. Platí zásada, že čím mladší květák, tím lepší, ale i tak vám může způsobit nadýmání. S množstvím to nepřehánějte a nenahrazujte jím jiné druhy zeleniny, protože přílišná konzumace může mít negativní dopad na činnost štítné žlázy. Níže uvádíme recept využívající syrový květák, který rovněž přispěje ke zdraví vašich jater.

Recept pro zdravá játra
K přípravě tohoto lehkého pokrmu budete potřebovat následující ingredience:
- čtvrtinu syrového květáku,
- 2 střední syrové mrkve,
- půl lžičky plnotučné hořčice,
- 2 polévkové lžíce přírodního jogurtu,
- sůl,
- pepř,
- čerstvý kopr.
Příprava je velice jednoduchá. Omytý květák a mrkev nastrouhejte na hrubší straně struhadla, kopr nasekejte najemno a všechny ingredience dobře smíchejte v misce.
Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/282844#benefits
