Kedlubna1

Kedlubnové pesto zachutná celé rodině a dodá maximum prospěšných látek, které tato zelenina nabízí

Kedlubna (nebo také kedluben) patří mezi košťálovou zeleninu a je poměrně oblíbená. Pokud jde o kedlubny, lidé obvykle jedí především plody, hlízy, a to buď syrové, nebo připravené tak, že se například uvaří a zadělají nebo se nakrájené na plátky osmaží. Pokud však připravujete kedlubny, neměli byste se zbavovat jejich listů a při vaření je rovněž využít, protože obsahují více zdraví prospěšných látek než plody.

Zdroj obrázku: Freepik

Co kedlubny obsahují a jak mohou pomoci lidskému zdraví

Kedlubny jsou bohatým zdrojem vlákniny, což znamená, že jejich konzumace příznivě působí na stav a průchodnost střev, a navíc díky ní účinně snížíte také cholesterol. Účinky kedluben se zdají být natolik příznivé, že se jimi seriózně zabývají také vědci, a jak ukazují studie, mohou být využity také v boji proti rakovině tlustého střeva.

Mohlo by vás zajímat:  Okurky naložené v sáčku jsou hotové během několika hodin. Složitému zavařování bude konec

Tato zelenina obsahuje dostatečné množství zdraví prospěšných látek, zejména vitaminů patřících do skupiny B, ale také minerálů, z nichž lze uvést zejména fosfor, železo, draslík, sodík, mangan a vápník. Obsahuje také cenné kyseliny, například kyselinu listovou. Její složení působí příznivě nejen na imunitní systém, ale zlepšuje také kvalitu kůže, nehtů a vlasů. Navíc jsou kedlubny nízkokalorické, a tedy vhodné i pro různé redukční programy.

Zdroj obrázku: Freepik

Skvělé kedlubnové pesto

Chcete-li kedlubny využít v kuchyni i jinak, než jste byli doposud zvyklí, a pokud si k těstovinám rádi dopřejete dobré pesto, proč si nepřipravit méně tradiční, ale chutné a zdravé pesto i z kedluben. Potřebovat budete následující ingredience:

  • kedlubna – 100 g (pro větší chuťovou bohatost a lepší složení můžete použít hlízu i listy),
  • zelená okurka – 1 ks,
  • ředkvičky – 4 ks,
  • listy vašeho oblíbeného salátu (může být i směs) – 1 hrst,
  • balzamikový ocet – 1 polévková lžíce,
  • citronová šťáva – 1 polévková lžíce,
  • med – 1 polévková lžíce,
  • olej (nejlépe kvalitní olivový) – 1 polévková lžíce.
Mohlo by vás zajímat:  Mít dobré sousedy je k nezaplacení. Své o tom ví rajčata, která často s okolím soupeří

Postup je jednoduchý. Kedlubnu, ředkvičky i okurku oloupejte a nastrouhejte na struhadle, listí pokrájejte nebo natrhejte nadrobno. Takto připravenou zeleninu buď smíchejte v misce s ostatními přísadami a podávejte, nebo rozmixujte pomocí mixéru či kuchyňského robota.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/kohlrabi
Přidat na Seznam.cz