Obyčejná kedlubna je ve skutečnosti vitamínová bomba, která strčí do kapsy drahé superpotraviny

Kedlubna je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny, jelikož má příznivý účinek na oběhový systém, usnadňuje detoxikaci a pomáhá zhubnout. Má také velký vliv na zrak, imunitu i energii. Díky pozitivnímu vlivu na pokožku, nehty a vlasy ji ocení obzvláště ženy. K tomu skvěle chutná a může být připravena mnoha různými způsoby. Proč tedy zařadit kedlubnu do každodenního jídelníčku?

Co obsahuje?

Kedlubna patří ke košťálové zelenině, jako je brokolice, růžičková kapusta, květák či zelí. Pěstují se dvě odrůdy – zelená a fialová. Kedlubna je skutečnou vitamínovou a minerální bombou. Obsahuje téměř všechny vitamíny (vitamíny C, A, K a B), cenné minerály (draslík, vápník, fosfor, hořčík), vlákninu, Isothiokyanáty a Indoly, které působí proti rakovinným nádorům či vředům na žaludku. Díky luteinu kedlubna skvěle podporuje správné fungování oka a chrání ho před UVA a UVB zářením. Vysoký obsah železa také dělá z kedlubny skvělého pomocníka v boji s anémií. Mimo jiné kedlubna podporuje čištění těla, a díky vláknině pomáhá při hubnutí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak používat kedlubnu v kuchyni?

Velkou výhodou kedlubny je její nízký obsah kalorií – 100 g zeleniny poskytuje pouze 27 kalorií. Na druhou stranu pomáhá vysoký obsah vlákniny k dlouhodobému zasycení. Je tak ideální součástí každodenní stravy. V syrové formě má mladá kedlubna vyšší podíl živin, proto je skvělou surovinou do salátů či smoothies. Starší kedlubna je ideální pro teplou kuchyni – může být pečená, grilovaná i vařená. Je také ideální přísadou do polévek nebo dušených pokrmů. 

Tip na báječnou zapečenou kedlubnu

  • 2 ks velká kedlubny
  • 10 ks brambor
  • 0,5 l smetana na vaření
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • Parmezán
  • řepkový olej
  • Sůl, černý pepř mletý, sušené oregano, uzená červená paprika, sušený libeček, kari, petržel, jarní cibulka
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Na pánvi zlehka opečeme okořeněnou cibuli, nakrájený česnek, kedlubnu i brambory. Po lehkém opečení přendáme směs do zapékací nádoby, zalijeme smetanou a dáme péct do předehřáté trouby. Jarní cibulku a petrželku nakrájíme, následně smícháme s nastrouhaným parmezánem. Zapečenou smě jimi posypeme a můžeme servírovat. 

Přidat na Seznam.cz