Watermelon With Slices Grey Grunge Table

K létu patří šťavnatý meloun. Dopřát si ho bez obav mohou i diabetici

Meloun je ovoce s vysokým glykemickým indexem, proto byl dosud vyřazován z jídelníčku diabetiků a lidí, kteří bojovali s nadváhou. Nedávné studie však ukázaly, že vypočtená hodnota pro meloun je nižší, než bylo dosud uváděno.

Co je glykemický index

Pokud má potravina vysoký glykemický index, znamená to, že se po snědení rychle tráví a rychle uvolňuje cukry do krve, což je škodlivé pro naše tělo. Hladina cukru v naší krvi tím pádem rychle stoupne, ale stejně rychle i klesne, to vytváří jakýsi začarovaný kruh, protože jsme opět rychle hladoví a tělo místo odpočinku a klidného trávení žádá další jídlo. Tento začarovaný kruh pak lehce způsobuje nadváhu, obezitu, a může vést až k cukrovce 2. typu. A ta už může přímo ohrožovat náš život.

Mohlo by vás zajímat:  Nálepky na zelenině a ovoci nesou důležité informace o prodávaných produktech

Meloun však obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitamín A, C, vitamíny skupiny B a minerály jako hořčík, fosfor, draslík, mangan. Krásná barva značí, že má velké množství antioxidantů, které napomáhají odstraňovat škodliviny z našeho těla, a tím zabránit jeho rychlému stárnutí. Meloun je jedno z nejlepšího ovoce, co se týče hydratace našeho těla, neboť až 92 procent z jeho obsahu tvoří voda. Proto nám během horkých dnů dobře padne kousek melounu.

Zdroj obrázku: Freepik

Obsah cukrů v jiném ovoci

Meloun není jediné ovoce, které se prezentuje vysokým glykemickým indexem. Přidat bychom k němu mohli i například broskve s indexem 35, jahody s indexem 40, mango s indexem 51 a banány s výškou glykemického indexu 52. Meloun má hodnotu indexu 50. Donedávna se ale uvádělo, že jeho hodnota je až 76. Hodnota glykemického indexu se ale v ovoci mění i během zrání. Více dozrálé ovoce má vyšší hodnoty než to méně zralé.

Mohlo by vás zajímat:  Avokádo pod hledáčkem vědců: studie vyhodnotila jeho skutečný vliv na zdraví

Samozřejmě že přírodních cukrů, které jsou obsaženy hlavně v ovoci, bychom se neměli bát, nebo se jim dokonce vyhýbat. Jsou to cukry, které jsou v určitém množství pro naše tělo nezbytné. Je však důležité nepřehánět to s nimi a přidat k nim vyváženou stravu. Přírodní cukry byste určitě měli upřednostnit před těmi chemickými. Ty jsou pro naše tělo nepřirozené a tělo má tak víc práce s jejich strávením.

Zdroj: https://www.breathewellbeing.in/blog/is-watermelon-good-or-bad-for-person-with-diabetes/
Přidat na Seznam.cz