Jednoduchý trik udrží jahody déle čerstvé. Vychutnat si je tak můžeme i za několik dní

Jahody patří mezi nejoblíbenější a nejsnáze dostupné ovoce v letní sezóně. První jahody se objevují na přelomu května a června s nástupem teplých, slunečných dnů a doprovázejí nás minimálně do poloviny července. Ne každý však ví, jak udržet toto ovoce co nejdéle čerstvé.

Zdravé a chutné

Jahody lze sehnat v mnoha pěstovaných odrůdách. V současnosti se předpokládá, že existuje téměř 200 různých odrůd těchto plodů. Liší se velikostí, tvarem, barvou, konzistencí buničiny a samozřejmě chutí. Zajímavé je, že jahody pěstované v chladnějších oblastech mírného podnebí se považují za nejchutnější.

Kromě chuťových vlastností jsou jahody bohaté na živiny. Proto stojí za to připomenout, kolik zdraví se skrývá v malé, červené, šťavnaté jahodě. Obsahuje cenné vitamíny a minerály. Jahody jsou lepším zdrojem vitamínu C než citrusy. Jahody by se měly jíst zcela zralé, aby se využil jejich plný potenciál. Najdeme v nich vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, PP) a vitamín A. Jahody jsou dále cenným zdrojem železa na ochranu před anémií.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak prodloužit čerstvost jahod

Jahody by se před konzumací měly mýt ve studené vodě. Příliš teplá voda může pokazit jejich chuť. Dávejte si také pozor, aby tekoucí proud nebyl moc silný a nepoškodil ovoce. Rychlé oplachování je určitě lepší než dlouhé namáčení. Jahody byste také neměli konzumovat hned po jejich vytažení z chladničky. Budou mnohem chutnější, když dosáhnou pokojové teploty, takže se vyplatí 30 minut počkat.

Aby se jahody rychle nezkazily, můžete použít jednoduchý a účinný trik. Jahody po zakoupení opláchněte ve vodě s octem a poté jemně osušte. Takto ošetřené ovoce vydrží déle čerstvé. Nemusíme se obávat, že ocet pokazí chuť jahod. Nezapomeňte smíchat vodu s octem v poměru 5 : 1. Jahody jen na několik minut ponořte a poté sceďte. Tyto jahody můžete následně i odložit do chladničky.

Zdroj: https://food52.com/blog/6970-how-to-keep-berries-fresh-for-longer
Přidat na Seznam.cz