Je považována za plevel, přitom patří k nejcennějším léčivkám. Poznejte účinky pampelišky i vy

Pampelišku známe všichni. Je to medonosná a pylonosná květina, jejíž semena se šíří vzduchem do vzdálenosti až 500 metrů od mateřské rostliny. Je považovaná za plevel, ale přesto má mnohé zdravotní přínosy. Podporuje činnost jater, slinivky břišní a ledvin. Zklidňuje záněty kůže, podporuje trávení a je prospěšná v boji proti infekcím horních cest dýchacích.

Má příznivý vliv na játra

Pampeliška stimuluje játra k produkci žluči a usnadňuje tok žlučovými cestami do dvanáctníku. Navíc zvyšuje produkci kyseliny v žaludku. Používá se při neduzích souvisejících s onemocněními žlučníkových kamenů. Extrakt z kořene pampelišky působí protirakovinně, zejména proti rakovině kůže. Navíc se osvědčil jako účinný, avšak krátkodobý prostředek při léčbě leukémie.

Pampeliška má protizánětlivé vlastnosti a urychluje hojení ran. Je perfektní na bradavice, suchou a atopickou pokožku. Pokud si chcete vyrobit mast, připravte si olejový macerát z květenství a poté ho smíchejte se včelím voskem. Skvělou zprávou pro diabetiky je fakt, že pampeliška obsahuje inulin, přírodní prebiotikum, které reguluje metabolismus sacharidů v těle a zpomaluje vstřebávání cukrů z potravy.

Mohlo by vás zajímat:  Talíř plný barev potěší všechny smysly. Jedlé květy kuchyni obohatí nejen zajímavou vůní
Zdroj obrázku: Pixabay

Do jídelníčku ji zařadíte snadno

Inulin navíc zvyšuje pocit plnosti, takže pravidelné pití nálevu z květů je velmi dobrým doplňkem jídelníčku lidí, kteří chtějí zhubnout. Pampeliška má diuretický účinek, který pomáhá zbavit tělo toxinů, a odstraňuje otoky související se srdečním selháním. Na užívání by si měli dát pozor lidé trpící některými žaludečními problémy a selháním ledvin. Také se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.

Listy pampelišky se dají jíst syrové, například v salátech. Z květů si lze připravit nálev na pití. Z pampelišky se dále vyrábí i med. Nejoblíbenější je ale pampeliškový sirup. Kilogram květů zalijte studenou vodou a 15 minut vařte. Odvar na den odstavte, přeceďte, přidejte šťávu ze dvou citronů a zasypte kilogramem cukru. Mírně zahřejte, aby se cukr rozpustil a směs zhoustla.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits
Přidat na Seznam.cz