Violet Flowers Alfalfa Medicago Sativa Lucerne Summer Meadow

Jaro je jako stvořené pro nové chutě a očistu organismu. Vojtěška vás rozhodně nezklame

Klíčky vojtěšky u nás ještě nejsou tolik známé, ale rostlinu využívali již naši dávní předkové. V lidovém léčitelství má své čestné místo a je spojovaná s krmnými rostlinami. Její klíčky se doporučuje konzumovat kvůli obsahu vitaminů a živin, mezi které patří například fosfor nebo draslík. Co dalšího klíčky obsahují a proč se vyplatí je užívat?

Co všechno obsahují klíčky vojtěšky?

Co je to vlastně vojtěška? Je to luštěnina, která může být až metr vysoká. Květy mají fialovou barvu a výhonky si pak můžete připravit na stůl a konzumovat. Klíčky jsou ceněné hlavně proto, že obsahují nejen vitamin A, K a skupinu B, ale jsou plné také jiných živin. Draslík, železo nebo vápník vaše tělo potřebuje a právě vojtěška jich obsahuje mnoho. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny jsou také její součástí.

Mohlo by vás zajímat:  Heřmánek zklidní trávení, jako bonus pomůže zhubnout

Z jakého důvodu se vyplatí jíst vojtěšku? Klíčky jsou velmi zdravé pro celé tělo. Navíc mají vysokou nutriční hodnotu a zvyšují vitalitu a podporují organismus. To také podpoří trávicí systém, zbavíte se poruch trávení a také stimulují chuť k jídlu. Vojtěšku doporučujeme také lidem s cukrovkou.

Zdroj obrázku: Freepik

Vojtěška je silný antioxidant

Je bohatá na vitamin C, a proto by klíčky měl jíst každý z nás. Je také velmi silným antioxidantem, takže pomůže z těla vyloučit nežádoucí látky a škodliviny, které ho zbytečně zatěžují. Vypěstovat si je navíc můžete i vy sami doma, protože je to velmi jednoduché. Klíčky pak budete mít volně k dispozici a můžete je využít, kdykoliv budete mít chuť nebo se budete cítit unavení.

Mohlo by vás zajímat:  Bylinky v kuchyni nesmí chybět. Pokrmům dodají jedinečné aroma i chuť

Připravte si velkou zavařovací sklenici, dejte do ní dvě lžíce semínek vojtěšky a zalijte několika centimetry vody. Přikryjte gázou a nakonec upevněte gumičkou. Každé ráno přeceďte semínka a přilijte k nim novou vodu. Dvakrát denně byste je pak měli propláchnout vodou, připravené ke konzumaci budou až pátý nebo šestý den. Potřebují také pravidelnou zálivku a přebytečná voda by se měla vypouštět.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/alfalfa
Přidat na Seznam.cz