Soft Fruits 3504149 1280

Jaké ovoce se sklízí na podzim a co s ním dělat?

Léto právě skončilo. Ovocná sezona ale ještě ne. Stále máte pár měsíců na to, abyste si užívali čerstvého ovoce, sklízeli, zpracovávali výsledky svého pěstování a poté připravili ovocné stromy i zbytek zahrady k zimnímu odpočinku. Podzimní práce na zahradě obnáší sklízení, hnojení, rytí i setí. Dnes se ale soustředíme na první bod, kterým je sklizeň. Je toho totiž hodně, co můžete sklízet. Sezona v následujících měsících končí:

  • září – blumy, broskve, maliny, mirabelky, ostružiny,
  • říjen – brusinky, hroznové víno, jablka, nektarinky, švestky, šípky,
  • listopad – hrušky, některé odrůdy jablek a nektarinek.
Mohlo by vás zajímat:  Vaječné ovoce nahradí cukr, přitom podporuje spalování tuků a působí jako antidepresivum

Plánování je základ

Jako první si musíte naplánovat, které ovoce budete sklízet v určitém čase, připravit si místo na jeho uskladnění a rozmyslet si, co s ním budete dělat. Některé ovoce (např. broskve) budete muset nechat dozrát na suchém a teplém místě. Stejně můžete postupovat i v případě, že dané ovoce sami nepěstujete. Ve chvíli, kdy vrcholí sezona jednotlivých surovin, je můžete na trzích od pěstitelů pořídit velmi levně a budete si moci užít obrovský výběr.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Co s jednotlivými druhy ovoce dělat?

Odpověď je velmi jednoduché. Dělejte s nimi, co chcete. Často samozřejmě záleží na množství, které sklidíte. Z malin můžete připravit lahodné dřeně, které si vaše děti i vy budete užívat celou zimu. Z broskví a nektarinek budou skvělé kompoty, zatímco švestky, mirabelky nebo blumy jsou úžasné na pálení lahodného, alkoholického nápoje.

Mohlo by vás zajímat:  Správné skladování udrží zeleninu a ovoce déle čerstvé. Ne všechny druhy patří do lednice

Ideální je samozřejmě vzít alespoň část ovoce a zužitkovat ho čerstvé. To znamená, že upečete koláče, uděláte si domácí granolu nebo ovesnou kaši s malinami, jablky nebo ostružinami apod. Záleží na tom, co máte nejraději. Pochopitelně většina lidí volí zavaření všeho, co jde. Jedná se o skvělý způsob, jak uchovat chuť s vitamíny, a přitom zužitkovat veškerou úrodu.

Přidat na Seznam.cz