Při sklizni ořechů myslete i na nejmenší detaily. Jinak může celá úroda přijít vniveč
Na zahradách nemusíme pěstovat jenom klasické plodiny, mezi které patří ovoce a zelenina. Je zcela běžné, že na mnoha zahradách jsou i ořešáky. Pokud je tomu i na vaší zahradě, je třeba vědět, jak se vypořádat se sklizní. Pamatujte, že i drobné chyby mohou rozhodovat.
Základem je sledovat, kdy začnou první ořechy padat. V tu chvíli je čas pravidelně chodit a sbírat je. Důvod je jednoduchý. Čím déle budou na zemi ležet, tím je větší riziko výskytu vlhkosti a tedy i plísně. Zvláště pokud je deštivé počasí.
Sklizní to ale nekončí, jelikož je třeba myslet také na správné sušení a uskladnění. K tomu se váže nejenom nutnost mít adekvátní prostor, ale je to také nutnost správných nádob a pomůcek, které při sklizni a uskladnění využijete.
Začátek sklizně a jejich sběr
Ořechy se sklízí nejčastěji začátkem října, to začíná jejich sezóna a padají ve velkém. V této době vám nastává několikadenní či týdenní sběr. Buďte pravidelní a důslední a sbírejte ořechy, pokud možno opravdu pečlivě každý den. Vždy odstraňte jejich zelenou slupku. Ořechové slupky mají totiž extrémně vysoký obsah taninů, které mají hořkou chuť. Čím déle slupka zůstane na vlašském ořechu, tím bude ořech uvnitř pravděpodobně hořčí.
Kontrola a sušení
Když všechny ořechy dosbíráte, na zkoušku jich pár rozlouskněte a zkontrolujte je. Ideálně by měly být světlé, bez černých skvrn či zažloutnutí. Pokud budou uvnitř mokré, což se nejčastěji děje vlivem vydatných dešťů, budete je muset buď vyloupat nebo vysušit v troubě při nízké teplotě. Což může trvat několik hodin, než se vlhkost odpaří. Nicméně jedině tím zabráníte jejich zplesnivění, ke kterému by jinak zaručeně došlo. Pokud bude slunečné počasí a ořechy nebudou uvnitř vlhké, i tak je rozmístěte na slunnou plochu a nechte je vyhřát na sluníčku.
Uskladnění
Jestliže jste ořechy důkladně vysušili a následně je správně uskladnili, vydrží vám i roky. Ve skořápkách je umístěte to plátěných pytlů a uložte na suché místo. Pokud si dáte tu práci a ořechy vyloupete, skladujte je ve sklenicích či jiných vzduchotěsných nádobách. Oloupané je také můžete nabalíčkovat a zamrazit do mrazáku, tam vám vydrží až rok a budete je mít hned po ruce v případě potřeby.