Jablko plné vlákniny a vitaminů je nejlepší svačinkou. Ne však pro každého
Jablka jsou zdaleka jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jsou cenné pro snadnou dostupnost, ale také zdravotní vlastnosti. Jsou skvělým sladkým pamlskem a jejich velkou výhodou je i jednoduchá konzumace. A přestože výhod přináší jablka mnoho, neměl by je jíst každý.
Proč se vyplatí jíst jablka
Jedno jablko pokrývá 12 procent denní potřeby vlákniny a 18 procent vitamínu C. Kromě toho ovoce obsahuje draslík a vitamíny skupiny A a B. Jablka jsou také zdrojem kyseliny listové, a proto se doporučují zejména těhotným ženám. Konzumace tohoto ovoce zlepšuje stav srdce a reguluje krevní tlak. Pektiny nacházející se v jablkách čistí tělo od toxinů a pomáhají při správném růstu bakteriální flóry.
Konzumace jablek ovlivňuje také práci mozku. Chrání jej před poškozením buněk zodpovědných za paměť. Jablka jsou velmi prospěšná i pro děti. Můžete je podávat místo sladkostí v různých formách. Nejlepší a nejjednodušší je dát dítěti celé jablko a nechat ho, ať si může pochutnávat. Pokud však nemáte domácí jablka, raději jablko oloupejte.
Kdo by neměl jíst jablka
Bohužel lidé, kteří zápasí s určitými onemocněními, by neměli sahat po tomto lahodném ovoci. Mezi nimi jsou lidé trpící syndromem dráždivého tračníku. Cukry obsažené v jablkách mohou přispět k podráždění stěny žaludku, což může vést ke značným žaludečním problémům ve formě průjmu a zácpy.
Mělo by se také pamatovat na to, že nadměrná konzumace jablek může vést k bolesti břicha a nadýmání. Je to způsobeno fermentací, ke které dochází po konzumaci jablka. V tomto případě je nejlepší omezit spotřebu jablek na tři denně. Kromě toho by lidé, kteří se potýkají s různými problémy souvisejícími s přecitlivělostí slinivky břišní, neměli tyto plody jíst ve velkém množství.
Zdroj: https://www.eatthis.com/side-effects-eating-apples/