Wooden Board Delicious Yellow Pears Black Surface

Hrušky podporují zdravé trávení, vhodné jsou při cukrovce i při hubnutí

Máslovky ke svačině? Podle odborníků nemůže být lepší svačinky, hrušky, kterým se přezdívá máslovky, jsou totiž jedinečným tuzemským ovocem. Jsou populární pro svou slaďoučkou chuť, k tomu vynikají obsahem prospěšných látek a živin. Proč zařadit hrušky do každodenního jídelníčku a s jakými neduhy si poradí? Jsou hrušky i přes svou sladkost vhodné při dietě? Odhalte tajemství ovoce, které patřilo v dobách našich babiček mezi nejoblíbenější.

Tisíce odrůd po celém světě

Hrušně nesměly na zahrádkách našich babiček chybět, a není divu. Pěstují se po celém světě a existuje více než tisícovka různých odrůd, ale pouze stovka je vhodná pro sadové zemědělství. V tuzemsku se daří letním, podzimním i zimním druhům. Plodem hrušní je hruška, malvice s typickým tvarem a poměrně pevnou slupkou. Hrušně snesou i znečištěné prostředí, navíc se využívají i jako okrasné stromy a keře. A proč si vysadit hrušeň na zahradě?

Mohlo by vás zajímat:  Exotické liči se vyplatí zařadit do jídelníčku pravidelně. Posílí kosti, cévní systém i imunitu
Zdroj obrázku: Freepik

Pro silný oběhový systém

Oproti jiným druhům zahradního ovoce mají hrušky poměrně málo vitamínu C, naopak vynikají obsahem vitamínu K a vitamínů skupiny B. Současně jsou zdrojem přínosných polyfenolů a mnoha minerálů včetně draslíku, manganu, hořčíku, železa, fosforu, zinku a vápníku. Přínosný je také bór, který zlepšuje kognitivní funkce mozku a pomáhá s distribucí vápníku pro zajištění silných kostí. Pravidelná konzumace hrušek zlepšuje fungování oběhového systému, snižuje riziko infarktu a podporuje činnost srdce.

Blahodárný vliv na trávení

Neoloupaná hruška obsahuje obdobné množství vlákniny jako jablka. Vláknina zlepšuje střevní peristaltiku a fungování metabolismu, nadto pomáhá při hubnutí. A hrušky jsou opravdu pro krásu, protože se používají též v dermatologii, nejčastěji v kosmetických maskách pro mastnou pleť. Obsah cukru v hruškách souvisí s mírou zralosti, plody jsou méně kalorické než banány a glykemický index tohoto ovoce je 38, proto se mohou konzumovat též při dietě. Hrušky nejsou vhodné pro pacienty se syndromem dráždivého tračníku nebo se syndromem bakteriálního přerůstání.

Přidat na Seznam.cz