Houbaření k létu patří, je ale třeba vědět, které houby jsou skutečně jedlé
Houby patří k těm nejvíce oblíbeným ingrediencím, které se používají nejen v české kuchyni. Tato lahůdka se dá připravit na několik různých způsobů, avšak její pořízení není příliš levné. Proto se často lidé rozhodnou vyrazit do lesa na vlastní sběr hub. Poznáte ale s jistotou, zda jsou vámi objevené houby skutečně jedlé?
Milujete houby v mnoha oblíbených receptech? Ať už si pochutnáte nejvíce na poctivé bramboračce, nebo plněných žampionech či oblíbené hříbkové omáčce, je ze všeho nejdříve nutné si houby obstarat. Pokud nechcete kupovat houby v obchodě, budete muset vyrazit na procházku do lesa s košíkem. Po nasbíraní můžete houby připravit ještě čerstvé nebo si je usušit na zimní období, pro přípravu oblíbených polévek.
Proč se používají proutěné košíky?
Určitě si z dětství pamatujete, že jste s babičkou a dědou vyrazili na houby a každý z vás měl v ruce svůj malý proutěný košík. A proč zrovna proutěný? Můžete použít v podstatě jakoukoliv nádobu, která musí být však dostatečně propustná, aby v ní mohl dobře proudit vzduch.
Nikdy nepoužívejte nádoby s víkem nebo nějaké plastové krabice, ve kterých houby nemají dostatek vzduchu. Houba se celkem rychle dokáže zapařit a vám pak na talíři může způsobit velké zdravotní komplikace.
Nejste si jisti druhem houby?
Pokud nejste úplný přeborník v rozeznávání druhů hub, určitě nedělejte hrdinu. Vezměte si s sebou do lesa atlas hub, se kterým s jistotou poznáte, že je vaše nově objevená houba skutečně jedlá. Jedině tak předejdete případné otravě z jedovatých druhů. Sbírejte také pouze houby vzrostlé, u těch mladších totiž nemusíte přesně poznat typicky charakterizující vlastnosti, které určí s jistotou správný druh.
S těmito radami můžete mít jistotu, že se nikdy nespletete a vámi nasbíraná úroda hub bude skutečnou pochoutkou pro vás i celou vaši rodinu.
Zdroj: https://www.themanual.com/food-and-drink/mushroom-foraging-tips-safety/