Hlávkový salát pomůže při anémii a podpoří hubnutí. Jeho lahodnou chuť si zamilují i děti
Kila navíc? Potíže s chudokrevností? Hlávkový salát je skvělou volbou, navíc stojí doslova pakatel. Majitelé zahrádek a teras si jej nadto mohou snadno vypěstovat sami. Kultivary hlávkového salátu lze zakoupit celoročně, kromě klasického zeleného také nažloutlý nebo přímo načervenalý, právě ten obsahuje kromě železa i karoteny podporující tvorbu červených krvinek. Proč je hlávkový salát tou nejlepší volbou a jak jej připravovat?
Různé druhy hlávkového salátu
Zatímco z mládí si pamatujeme klasický zelený hlávkový salát, který babičky připravovaly se sladkokyselou zálivkou, dnes jsou na pultech supermarketů na výběr různé druhy, které poskytují vitamíny, minerály a jsou zdrojem blahodárných antioxidantů. Při pravidelné konzumaci této zeleniny se zlepšuje trávení, posiluje srdce, dokonce hlávkový salát funguje jako životabudič a pomáhá od únavy a vyčerpání. Všechny druhy pak obsahují vitamíny A, K, řady B, kyselinu listovou, z minerálů pak železo, draslík, fosfor, hořčík, vápník a mangan.
Do zeleninového salátu při redukční dietě
Hlávkový salát obsahuje velké množství vody, bílkoviny a vlákniny, látek, které jsou nezbytné při redukční dietě a podpoře trávicích procesů, navíc chutná skvěle doplněný o další druhy zeleniny, vajíčka nebo ryby. Před přípravou salátu je však nutné dbát na správné omytí listů studenou vodou. Není vhodné používat horkou nebo listy příliš máčet ve vodě, aby nepřišly o cenné vlastnosti. Pak už jen stačí listy osušit a naaranžovat na talíř, doplnit dalšími přísadami a kořením, na závěr polít zálivkou.
S koprovou zálivkou posypaný vlašskými ořechy
Klasickou zálivku z moučkového cukru a octa můžete vyměnit za kefírovou, která je snadná na přípravu. Stačí smíchat kefír se špetkou soli a pepře, přidat jemně nasekaný kopr a dát vychladit. Připravené salátové listy stačí polít připravenou zálivkou a posypat jemně nadrcenými vlašskými ořechy.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lettuce