Fenykl lze připravit na mnoho chutných receptů, tuto zdravou zeleninu si zamilují i děti
Fenykl je nízkokalorická zelenina nabitá živinami. Obsahuje velké množství vitamínu C a draslíku. Tyto dvě živiny jsou zde zastoupeny ve velké míře. Má krásný tvar a bohatou vůni, kterou si většina z nás spojuje s dětským čajem proti nadýmání. Sloučeniny v něm mají blahodárný účinek na zažívací, nervový a imunitní systém. Může se jíst syrový, ale také vařený, grilovaný či pečený.
Jak fenykl koupit
Fenykl seženete v každých větších potravinách. Vždy vybírejte baňaté, pevné – ne gumové. Dále musí být hlíza křehká a krásně zeleno-bílá. Pokud je fenykl suchý, stejně tak i jeho stonky, vyhněte se mu, je starý. Skladujte ho ve spodní části lednice v šuplíku.
Jak porcovat
Celou hlízu opláchněte pod tekoucí vodou, odřízněte horní část a dolní část. Také odstraňte několik vnějších listů. Nyní můžete fenykl podélně rozkrojit a dát zapéct. Můžete jej také nakrájet na kolečka či na čtvrtky a dát dusit či zapéct s masem nebo bramborami.
Jak fenykl využít
Zkuste salát. Tenké plátky fenyklu přelijte olivovým olejem, pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete. Fenykl milují děti. Druhá možnost je salát ke grilovanému masu. Smíchejte fenykl s lehce smaženými žampiony, dýňovými semínky, čerstvým koriandrem, olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
Dušený fenykl
Na pánvi rozehřejte rostlinný olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a orestujte ji. Po pár minutách přidejte fenykl nakrájený na tenké plátky, přiklopte pokličkou a duste alespoň deset minut. Poté přisypte loupaná rajčata a půl sklenice vývaru, nejlépe zeleninového. Duste dalších dvacet minut.
Upečte ho
Dva očištěné fenykly nakrájíme na polovinu a dusíme je dvacet minut. K dušení přidejte citronovou šťávu a sůl. Dále přidejte nivu, dvě lžíce tvarohu, nakrájený stroužek česneku a celek dochuťte pepřem. Dejte do zapékací mísy, přidejte rajčátka a goudu. Zapékejte.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/fennel-and-fennel-seed-benefits