Dýňové knedlíky směle nahradí bramborové. Snadno doplní nedělní oběd i sváteční menu
Oranžová zelenina, která je symbolem podzimu a Halloweenu. Dýně nejsou jen zajímavou ozdobou, ale také zdravou zeleninou, která vyniká nevšední chutí a je zdrojem mnoha prospěšných látek. Z těchto důvodů po ní sahá stále více strávníků, ceněná je zejména v polévkách, v kaších nebo v dezertech. V poslední době se stávají stále oblíbenější také dýňové knedlíky, které mohou hravě konkurovat tradičním bramborovým. Proč je vyzkoušet a k jaké omáčce se hodí?
Dýně jako královna podzimu
Dobře vypadá a ještě lépe chutná, k tomu je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů, mimo jiné betakarotenu, který je klíčový pro správné fungování organismu a je blokátorem rakovinného bujení, k tomu působí na pleť a podle mnohých navrací mládí. Podmanivá dýňová chuť navíc láká k použití v mnoha receptech, protože dýně se může grilovat, péct, vařit, dusit i přidávat do různých pokrmů včetně sladkých jídel. Výhodou je také její snadná stravitelnost, k tomu navozuje pocit sytosti, protože je bohatá na vlákninu. Dýňové knedlíky jsou tak skvělou volbou.
Ingredience:
Co budete na přípravu dýňových knedlíků kromě dýně potřebovat? Delikátní knedlíčky se mohou připravovat z jakýchkoli druhů dýně včetně oblíbené Hokkaido. Připravte si tedy:
- 300 g dýňového pyré,
- 500 g vařených brambor,
- 1 vejce,
- 250 g pšeničné mouky,
- 1 lžíci bramborové mouky,
- 1/2 lžičky kurkumy,
- 1/2 lžičky soli,
- špetku muškátového oříšku,
- čerstvě mletý pepř na dochucení.
Postup přípravy
Jak si připravit dýňové pyré? Na zahradě vypěstovanou nebo na tržišti zakoupenou dýni je nutné důkladně omýt, rozpůlit a vydlabat semínka včetně vláken. Po odstranění slupky (kromě Hokkaido) nakrájejte dužninu na kostičky a vyložte na plech s pečicím papírem. Plech zakryjte hliníkovou fólií a pečte jednu hodinu v troubě předehřáté na 200 °C.
Po zchladnutí rozmixujte dýňové kostky v hluboké misce. Během pečení dýně si uvařte brambory doměkka a rozmačkejte je najemno a přidejte do misky spolu s pšeničnou a bramborovou moukou. Rozmixujte spolu s vajíčkem a kořením. Dobře hněťte, aby se ingredience spojily.
Z připraveného těsta rozválejte válečky a nakrájejte je na menší kousky. Do hrnce vlijte vodu a osolte, dejte vařit a knedlíčky vhazujte postupně do vroucí vody a vařte asi 4 minuty, vyjměte pomocí děrované naběračky a můžete hned podávat. Dobře se snoubí s rozpuštěným máslem a posypané strouhankou, ale také se hodí k masu nebo omáčkám, zejména ke guláši.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/easy-vegetarian-pumpkin-dumplings-3377134