Dýně nesmí chybět v podzimní kuchyni. Svými jedinečnými vlastnostmi tělo perfektně připraví na zimní období
Mnoho lidí si neumí představit podzim bez dýně. Je to zelenina, která je bohatá na vitaminy a minerály, navíc ji najdete v mnoha receptech, které můžete na podzim uvařit. Dýně má ale spoustu léčivých vlastností, které by bylo škoda nevyužít.
Dýně je plná vlákniny, je nízkokalorická a hodí se do diety
Dýně pomůže tělo očistit od škodlivých látek, podle některých vědců dokonce může nahradit inzulin. Nejsou to ale jediné pozitivní vlastnosti, kterými se dýně může pochlubit. Oranžová zelenina je prostě ideální volbou nejen pro ty, kteří se snaží zhubnout. Dýně je bohatá na betakaroten, který má léčebné vlastnosti.
Právě jemu vděčí zelenina za svou krásnou, oranžovou až žlutou barvu. Karoteny patří mezi antioxidanty, které inhibují oxidační procesy. Tím zabrání tomu, aby se v těle rozvinulo rakovinné onemocnění. Z dýně si můžete udělat několik různých pokrmů. Hodí se na krémovou polévku, stejně jako si ji můžete upéct. Je vhodná také do zeleninových salátů.
Konzumujte dýni a vyhnete se vysokému krevnímu tlaku
Pravidelnou konzumací dýně se můžete uchránit před vysokým krevním tlakem, navíc snížíte špatný cholesterol, a tím také zabráníte hromadění usazenin ve stěnách tepen. Dýňová semínka jsou oblíbeným zobáním k večerním filmům. Rozhodně jsou zdravější než bramborové chipsy nebo tyčinky.
Semínka jsou velmi bohatá na cenné živiny, které naše tělo potřebuje. Jsou v naší stravě velmi důležitá, protože působí jako antiemetikum, navíc pomohou při problémech s pohybovým aparátem. Semínka jsou také plná kukurbitacinů, což jsou látky, které pomohou v boji proti parazitům. Poskytnou také ochranu těla před mikroorganismy. Je ale nutné je konzumovat měkká, nikoliv tvrdá, protože tím ztratí své cenné vlastnosti. Dýni si můžete přes léto hodit také na gril nebo si ji naložit, abyste si ji mohli dopřát také přes zimní měsíce.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin