Woman Suffering From Bellyache

Dostatek vlákniny je klíčový pro zdravé trávení a fyzickou pohodu. Dobře ji doplní především fazole

Vyvážená strava má pozitivní vliv nejenom na celkové zdraví, ale i na udržení optimální tělesné hmotnosti. Velmi důležitou složkou stravy je vláknina, která podporuje střevní peristaltiku, usnadňuje vylučování stolice a významně pomáhá při shazování nadbytečných kilogramů.

Rozpustná a nerozpustná vláknina

Konzumace vlákniny pomáhá regulovat hladinu glykémie. Existují dva typy vlákniny: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina je odbourávána v tlustém střevě, umožňuje tvorbu stolice a dokáže dobře zachytit toxické sloučeniny. Nerozpustná vláknina je neutralizována a vázána na přebytečnou kyselinu chlorovodíkovou v žaludku. Pomáhá stimulovat přívod krve do střev a zajištuje pocit sytosti a snižuje množství kalorií, které získáváme ze stravy.

Mohlo by vás zajímat:  Krmítko pomůže ptákům v zahradě přežít zimu. Dejte ho na správné místo
Zdroj obrázku: Freepik

Reguluje trávení

Vláknina je důležitá pro fungování trávicího systému. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny snižují riziko metabolických onemocnění a podporují vývoj střevní bakteriální flóry. Výhodou její konzumace je podpora trávení a vstřebávání živin. Strava bohatá na vlákninu chrání před zácpou nebo obezitou, protože reguluje vstřebávání sacharidů do krve.

Zkuste fazole

Pokud jíte málo vlákniny, můžete trpět bolestmi břicha, nadýmáním nebo poruchami střevního rytmu. Dalším stupněm mohou být nádory tlustého střeva nebo apendicitida. Mezi nejlepší zdroje vlákniny z ovoce se řadí banány, rybíz, hrušky, jablka, ostružiny, maliny, sušené broskve a meruňky. Obilniny a ořechy mají relativně nejvyšší množství vlákniny ze všech potravin. Ze zeleniny najdete nejvíce vlákniny v červené řepě, růžičkové kapustě, křenu, česneku, hrachu, mrkvi, kořenu petrželky a celeru. Ovšem skutečně největší podíl vlákniny mají fazole. Pro zvýšení podílu vlákniny ve stravě nahraďte bílé pečivo a chléb jejich celozrnnou variantou, brambory pohankou nebo kroupami a ke každému jídlu konzumujte ovoce nebo zeleninu.

Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589116/
https://www.benefiber.com/fiber-in-your-life/daily-fiber-intake/top-10-high-fiber-foods/
Přidat na Seznam.cz