Domácí sušená rajčata bez chemie připravíte bez sušičky, stačí běžná trouba
Populární původně italská specialita, sušená rajčata, pronikla i do mnoha tuzemských receptů. Většina z nás sušená rajčata kupuje v supermarketu, a to přesto, že rajčata si běžně pěstujeme na zahrádkách, a tak jich v sezoně míváme přehršel. Pokud sami patříte mezi zahrádkáře a máte vysazená i rajčata, zbystřete. Dnes vám prozradíme, jak si je můžete doma snadno a levně usušit. Nemusíte tak rozmýšlet, jak naložíte s nadúrodou rajčat.
Masitá rajčata
K sušení se nejvíce hodí masitá rajčata, která nemají mnoho dužiny. A právě taková je většina rajčat, které vám v českých podmínkách vyrostou. Čím více má rajče tekutin, tím méně se k sušení pochopitelně hodí. Kromě masitých rajčat budete podle tradičních italských receptů potřebovat k sušení obvyklé středomořské ingredience. Tradiční recept vyžaduje:
- provensálské bylinky
- olivový olej
- česnek
- balzamikový ocet
Jak na sušení
Připravte si pekáč, vyložte ho pečicím papírem a vyskládejte na něj očištěná, osušená a nakrájená rajčata. Ta by měla být nejlépe rozkrojena podélně na poloviny tak, aby byla odhalena co největší část dužiny. Rajčata se nebojte vyskládat blízko sebe, během sušení se smrsknou. Nakrájená rajčata posypte dle chuti provensálskými bylinkami a vyskládejte na ně na jemné plátky nakrájený česnek.
Nakonec rajčata pokropte balzamikovým octem a olivovým olejem, nejlépe z rozprašovače, aby se vám nezačala připalovat. Plech s rajčaty vložte do trouby rozpálené na teplotu 100 °C, plech by měl být ve střední výšce. Rajčata sušte, dokud z nich nebudou tenké suché plátky, troubu během sušení pokud možno neotvírejte. Vysušená rajčata nechte vychladnout a pak je vložte do zavařovačky. Přidejte čajovou lžičku balzamika a nakonec nádobu naplňte po okraj olivovým olejem. Správě zakonzervovaná sušená rajčata vydrží až do další sklizně čerstvých rajčat.