Domácí kaštanová mast nesmí chybět v žádné lékárničce. Předejde křečovým žilám i otokům
Jírovec maďal neboli kaštan koňský není jen strom poskytující parádní stín nebo kaštany na tvorbu podzimních zvířátek, která vznikají pod rukama dětí. Kůra a plody mají silné léčivé účinky, proto bývají častými přísadami různých farmaceutických výrobků. Velmi oblíbená je kaštanová mast, která se užívá při křečových žílách, hemeroidech nebo otocích či pohmožděninách. Jak se mast používá a jak si vyrobit svou vlastní, která není zatěžkaná přidanými chemickými látkami?
Kaštan nejen jako symbol plodnosti
Jírovec maďal byl v minulosti zobrazován jako symbol plodnosti nebo síly, v lidovém léčitelství má nezaměnitelnou pozici pro své protiedémové, protizánětlivé a antikoagulační účinky. Poskytuje cenný stín a udržuje vodu v krajině, proto byl vysazován u polních cest. V přírodní medicíně se používají květy, kůra, nezralé i zralé plody a listy, přičemž se užívají vnitřně i zevně a také v kosmetice. Mast z jírovce dříve nechyběla v žádné domácí lékárničce, obsahuje totiž escin, což je saponin s protizánětlivými účinky, kumarin, flavonoidy, fenolové kyseliny nebo třísloviny, látky, které pomáhají při otocích a pohmožděninách.
Proč používat kaštanovou mast
Důvodů, proč používat mast z jírovce, je více. Kromě zmírnění otoků posiluje stěny cév, mazání nohou působí preventivně proti křečovým žilám. Pomáhá při bolestech a zánětech kloubů. Má antikoagulační účinky, léčí oděrky, modřiny, menší omrzliny i popáleniny. Podle znalců lidového léčitelství je mast účinná při celulitidě. Kaštanovou mast vyhledávají pacienti s hemoroidy, protože zlepšuje krevní oběh v oblasti řitního otvoru a snižuje otok. Mast může pomoci s otoky pod očima vzhledem k adstringentním účinkům, ale aplikace by měla být pouze pod dohledem lékaře nebo léčitele, protože může dojít k alergické reakci, k podráždění očí nebo k zánětu spojivek.
Recept na domácí jírovcovou mast
Co budete na přípravu domácí kaštanové masti potřebovat? Připravte si:
- čerstvé kaštany,
- alkohol,
- olej z hroznových jader,
- včelí vosk,
- kokosový olej,
- vitamín E (kapky),
- a volitelně esenciální olej.
Plody se musí zbavit tvrdé hnědé slupky, vnitřek se nakrájí nebo nastrouhá najemno a vloží do zavařovací sklenice do 2/3 výšky. Poté se zalije olejem z hroznových jader, aby směs byla ponořená. Sklenice se vloží do hrnce, zalije vodou do poloviny výšky a vaří na mírném plamenu asi tři hodiny. Po zchladnutí se směs scedí. Mast vznikne mísením tohoto macerátu spolu s včelím voskem v poměru 3 : 1, poté se přidá kokosový olej dle potřeby. Směs se zahřívá ve vodní lázni, aby vznikla hebká mast. Na závěr se přidá asi 10 kapek vitamínu E, případně vybraný esenciální olej. Mast se ukládá do čistých uzavíratelných sklenic, má trvanlivost 6 měsíců.
Zdroj: http://techzle.com/horse-chestnut-ointment-this-is-how-you-make-the-healing-cream-yourself