Dejte fazolím šanci. Jídelníček doplní o nové chutě a především spoustu zdravých látek

Fazole patří mezi luštěniny, které se většinou konzumují pouze v sezoně. Vychutnat si je tak můžete od konce června pouze několik týdnů. Pokud je ale nemáte rádi nebo jste jim nikdy nedali šanci, možná je na čase to změnit, protože fazole obsahují spoustu zdravých látek, které prospějí vašemu tělu. Jedinečná chuť společně s jednoduchou přípravou vás možná přesvědčí.

Jak můžete využít fazole v kuchyni?

Fazole patří do skupiny, ve které najdete i hrách, čočku nebo cizrnu. Je to luštěnina, kterou milují především lidé, kteří drží diety. Fazole vytváří plody, které mají podobu lusků stejně jako u hrachu. Obsahují semena, která se konzumují. Fazole ale nemusíte pouze vařit, můžete je využít ještě několika způsoby. Najdete v nich spoustu zdravých látek, například vlákninu, která dodá pocit sytosti a také upravuje trávení.

Mohlo by vás zajímat:  Praha má ukrytý zdroj vody, stav splaškové kanalizace ho začíná výrazně ohrožovat

Kromě toho obsahuje bílkoviny, které jsou důležité nejen pro klouby a svaly. Vitaminy skupiny B, ale také vitamin C nebo E jsou rovněž jejich součástí a nemělo by se na ně zapomínat. Fazole obsahují také minerály, jako je vápník nebo fosfor, díky kterým budete mít zdravé kosti a zuby. Neměli by si je ale dopřávat lidé, kteří mají cukrovku, protože fazole mají vysoký glykemický index.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si fazole uvařit a s čím je jíst?

Fazole mohou způsobit plynatost, proto byste měli dbát na to, abyste jich nesnědli velké množství. Syrové je nejezte vůbec, můžete si je snadno uvařit. Semena namočte asi na půl hodiny, poté propláchněte a dejte vařit. Bude stačit pouze několik minut. Hotové fazole poznáte podle toho, že budou měkké. Uvařenou fazoli poznáte také podle vzhledu, uvnitř by měla být vrásčitá.

Mohlo by vás zajímat:  Lipový květ milují včely, je oblíbený ale také v lidové medicíně. Jeho účinky využijete celý rok

Fazole si můžete ozdobit nasekaným koprem nebo máslem, často se podávají také s bramborami. Připravit si můžete pomazánku a namazat si ji na chléb. Uvařené fazole můžete nechat vychladnout a poté je smíchat s cibulí a česnekem a dát na pánev. K tomu těstoviny, a lahodné jídlo je na světě.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320192
Přidat na Seznam.cz