Top View Organic Lemon Table

Citronová kůra je oblíbená nejen při pečení. Provoní celý byt a pomůže s úklidem

Citrónová kůra obyčejně končí v koši, dá se ale využít na mnoho způsobů. Krásně ovoní pečivo a můžeme ji využít i během úklidu. Pro konzumaci se doporučuje především chemicky neošetřená kůra z ekologické produkce, na ostatní způsoby využití stačí citrón pečlivě omýt vodou a houbičkou.

Pečení

Citrónovou kůru najdeme téměř v každém tradičním receptu na sladké pečivo, zvláště známe-li například kuchařku od Sandtnerové. Těsto pak bude o to víc chutnější. Existují dva způsoby, jak kůru uchovávat, což se hodí hlavně v případě, pokud máme třeba bio citrón a celou kůru z něj nespotřebujeme.

  • Sušená kůra
Mohlo by vás zajímat:  Správné skladování prodlouží trvanlivost jahod

Citron pečlivě umyjeme a nastrouháme najemno. Snažíme se nedotknout měkké bílé vrstvy, protože právě ta je na chuť hořká. Dáme usušit na topení anebo do sušičky ovoce. Po usušení hoblinky zkřehnou a dají se jednoduše namlít. V uzavřené sklenici nám vydrží i rok.

  • Čerstvá kůra ve sklenici

Kůru můžeme skladovat jednoduše i čerstvou v lednici. Stačí ostrouhat celý citrón a vložit do sklenice s cukrem. Nezkazí se po dlouhou dobu a můžeme ji používat do sladkých pokrmů nebo čaje, kdykoli se nám hodí.

Mohlo by vás zajímat:  Prořezávání ostružin je základním úkolem při péči o tyto ovocné keře

Bylinkové máslo

Citronová kůra a citrony obecně se hodí i na slané pokrmy, především na ryby, protože pomáhají eliminovat pach ryby. Využijete je ale i steaky a jiná masa. Lžičku nastrouhané citronové kůry smícháme se třemi lžícemi sušených nebo jednou hrstí čerstvých bylinek a kostkou másla.

Zdroj obrázku: Freepik

Vůně

Máte rádi spíše citronovou vůni? Můžete si kůru nakrájenou na jemné proužky nasušit na topení, slunci nebo nechat na teplém, suchém místě a přidat do svého potpourri nebo je namleté nasypat do bavlněných sáčků.

Mohlo by vás zajímat:  Třešňové stopky obsahují prospěšné látky. Můžeme z nich připravit zdravý nálev

Citronový ocet

Jedním z účinných a ekologických čističů je jablečný ocet. Je možné si jej příjemně ovonět. Vyrábí se tak, že naplníte jednu zavařovací sklenici citronovými slupkami a zalijete octem. Necháte uležet dva týdny a poté směs přecedíte.

Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-lemons-and-limes
Přidat na Seznam.cz