Chytré kompostování zajistí kvalitní hnojivo pro všechny rostliny na zahradě

Kompostéry se na českých zahradách začaly ve velkém objevovat už v devadesátých let. A kompostovali jsme i předtím, obvykle v nějakém stinném a vlhkém koutě pozemku, kam nikdo nechodil. Aby však mělo kompostování smysl, je třeba se mu věnovat systematicky a chytře. Pak ušetříte nejen za svoz odpadu, ale také za drahá průmyslově vyráběná hnojiva plná chemie, případně za ještě dražší organická přírodní hnojiva.

Princip kompostování

Kompostování je přirozená metoda rozkladu organických látek mikroorganizmy, jako jsou bakterie a houby. Díky fermentačním procesům je vedlejším efektem působení těchto mikroorganizmů vznik řady látek, které lze využít jako kvalitní hnojivo pro rostliny. Pokud navíc kompostuje ve správně sestaveném kompostéru, nemusíte se bát nepříjemného pachu, který tlení obvykle provází, ani hmyzu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kam umístit kompostér

Klíčem k úspěchu je při kompostování výběr správného místa, na kterém se bude mikroorganismům dařit. Ty nemají rády extrémní teploty ani směrem nahoru, ani hluboko pod nulou. Místo, kam postavíte kompostér, by tak mělo být pokud možno chráněno před přímým slunečním svitem, ale také před větrem. Nejlepší je prostranství s vyšší přirozenou vlhkostí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kompostujte chytře

Hnojivo, které je výsledkem kompostování, je v našich podmínkách prakticky univerzální – můžete ho tedy směle využívat k přihnojení všech rostlin i dřevin, které pěstujete. Abyste získali opravu kvalitní kompost, je potřeba držet se těchto rad a doporučení:

  • Základem kompostu by měl být odpad ze zahrady – posekaná tráva, opadané listí a jehličí, prořezané výhonky rostlin, ovadlé květy a tak dále.
  • Kompostu svědčí také popel z kamen či ohniště, piliny, kůra stromů a podobně. V omezené míře můžete přidat také písek.
  • Většina organického odpadu z kuchyně je sice kompostovatelná, ale s potravinami byste to neměli přehánět. Do kompostu se nejvíce hodí zeleninové a ovocné slupky (kromě citrusových), většinou je ale musíte dobře omýt, protože bývají chemicky ošetřené.
  • Zkažené jídlo můžete kompostovat, ale v rozumné míře. To se ovšem netýká masa a ryb nebo olejů.
  • Kompost můžete „přikrmit“ také vaječnými skořápkami, kávovou sedlinou a vyvařeným čajem. Hodí se i nepotištěná celulóza, tedy čistý papír – například papírové kuchyňské utěrky.

Do kompostu rozhodně nepatří výkaly, mléčné výrobky, zvířecí kosti, listy některých stromů jako jsou dub a olše nebo infikované či chemicky ošetřené rostliny.

Přidat na Seznam.cz