Cennější než med, žlutější než zlato: včelí pyl je skutečné přírodní bohatství
Nejoblíbenějším včelím produktem je samozřejmě med, ale ještě cennější je včelí pyl, který se řadí mezi superpotraviny. Květový pyl je zdrojem výživy pro včely v úlu. Vlastností mohou využít i lidé, protože je zásobárnou vitamínů, kyseliny listové, inositolu, kvercetinu a minerálů, pozitivně působí na imunitu a napomáhá látkové výměně. Jaké účinky má včelí pyl a jak jej užívat?
Včelí chléb nebo perga
Včelí pyl, včelí chléb nebo také perga je známý pro své účinky již od starověku. Jedná se o nasbíraný pyl z květů, který včely přináší na svých nožkách do úlu, kde se smísí s medem, nektarem a včelími slinami, čímž vzniknou malé kuličky. Povětšinou mají žlutou barvu, ale záleží na druhu opylované rostliny, jedna kulička obsahuje až 100 tisíc zrnek pylu z různých květů. Právě pro svůj přírodní původ je včelí pyl výtečným doplňkem stravy.
Jak užívat včelí pyl
Jak chutná včelí pyl? Vůbec nepřipomíná med, má totiž hořkosladkou chuť, proto se přidává do mléka nebo různých dezertů. Stejně jako při použití medu by se neměl přidávat pyl do horkých nápojů, vysoká teplota může zlikvidovat jeho účinky. Léčitelé doporučují užívání včelího pylu alespoň po dobu 3 měsíců pro dosažení vytčených cílů. Měla by se užívat jedna lžička až jedna lžíce včelího pylu denně, přičemž jej mohou užívat i lidé na dietě, protože 10 gramů obsahuje asi 26 kcal. Se včelím pylem musí být opatrní alergici, u kterých může dojít k nežádoucí reakci.
Účinky včelího pylu
Včelí pyl je pokladnicí vitamínů A, řady B, C, D i H a minerálů, jako jsou draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo, mangan nebo zinek. Obsahuje další cenné látky, které mají vliv na:
- posílení obranyschopnosti organismu,
- zlepšení metabolismu a hubnutí,
- zvýšení hladiny železa při anémii a červených krvinek,
- snížení hladiny cukru a cholesterolu v krvi,
- snížení vysoké hladiny krevního tlaku,
- zlepšení funkce jater,
- zlepšení zraku,
- snížení hladinu stresu,
- zmírnění nachlazení a příznaků astmatu,
- podporu chuti k jídlu, při onemocnění žaludku a dvanáctníku.
Zdroj: https://www.cookinglight.com/eating-smart/nutrition-101/bee-pollen-health-benefits