Celá okurková úroda může snadno přijít nazmar. Oblíbenou zeleninu ohrožuje hned několik chorob
Okurky se často pěstují na domácích zahradách, ve sklenících nebo fóliovnících. Bez ohledu na to, kde je pěstujeme, jsou ale vystavovány napadení houbovými či bakteriálními chorobami. Obvykle okurky postihuje padlí nebo skvrnitost okurek, které nám mohou zmařit celé pěstitelské úsilí. Jak se s chorobami vypořádat a rozpoznat první příznaky?
Padlí se objevuje za sucha
Padlí je jedna z nejzávažnějších houbových chorob, která způsobuje značné škody. První příznaky se objevují nejčastěji v období sucha, když se teplota pohybuje okolo 30 °C. Prvními příznaky jsou bílé skvrny na listech viditelné z obou stran. Skvrny mají moučnou konzistenci a později začnou být patrné i na výhonech a řapících. V poslední fázi listy žloutnou a vadnou. Padlí nenapadá plody. Prevence spočívá v důkladné sterilizaci nástrojů a používání organického postřiku z cibule a přesličky.
Okurková mozaika je přenášená mšicemi spolu s mízou nemocných rostlin. Postihuje venkovní i skleníkové plodiny. První příznaky jsou viditelné na mladých listech, které se svrašťují a deformují. Plody jsou pokryté bradavicemi a žlutými skvrnami. Bojovat s ní můžete odplevelením a odstraněním všech infikovaných rostlin. Půda by měla být dekontaminována.
Skvrnitost okurek je velmi nebezpečná
Bakteriální skvrnitost okurek se šíří přes zahradní nářadí, hmyz a déšť. Ideálními podmínkami pro rozvoj je vysoká vzdušná vlhkost a kropení listů, ale také nadměrné hnojení dusíkem. Mezi první příznaky patří žluté a uschlé listy a jednotlivé skvrny na zelenině. V pozdější fázi začne z plodů vytékat slizká konzistence.
Po zpozorování prvních příznaků je nutné jednat rychle a rozhodně, protože tato choroba způsobuje mezi plodinami mnoho ztrát i jejich úhyn. Všechny nemocné rostliny by měly být odstraněny a poté by měly být aplikovány speciální postřiky mědí, a to dvakrát až třikrát týdně. Odstraňte a zničte i nemocné části rostlin, abyste zabránili dalšímu množení.
Zdroj: https://plantvillage.psu.edu/topics/cucumber/infos