Podzimní období je ideálním časem pro pěstování a sběr léčivých bylin. Tyto rostliny mají mnoho užitečných vlastností a mohou být využity pro léčebné účely, ale také jako voňavé koření či přísada do čajů a pokrmů. V tomto článku se podíváme na to, jak pěstovat léčivé byliny na podzim a jak je využít pro zlepšení zdraví. Na podzim musíme myslet na své zdraví trochu více a bylinky vám s tím hodně pomohou. Výběr vhodných bylin a jejich pěstování Podzimní období nabízí ideální podmínky pro pěstování mnoha léčivých bylin. Mezi ty nejběžnější patří máta, levandule, šalvěj, tymián a rozmarýn.
Existuje mnoho způsobů, jak vytěžit ze svého pěstování maximum. Jestli si na okně, balkonu nebo zahradě pěstujete bylinky, měli byste se naučit, jak je sklízet a uchovat na zimu. Díky tomu budete mít vlastní bylinky během celého roku a nebudete si je muset kupovat v obchodě. Ušetříte peníze a navíc budete mít k dispozici to, co jste si sami vypěstovali nebo nasbírali na louce. Jak sklízet byliny Bylinky vždy musíte sklízet ve chvíli, kdy jsou ve své vrcholovém stavu. Jedině tak si zachovají přírodní oleje, chuť, vůni u léčivé vlastnosti. Čas vždy záleží na bylině, kterou chcete sbírat.
Podzim je skvělým obdobím pro sklizeň všech bylinek na zahradě nebo na parapetu. Musíte ale také vědět, jak je správně uchovat. Jedině díky tomu vám vydrží po celou zimu a budete ze své úrody těžit.
Čím potěšit zahrádku? Správným hnojivem! Jak jej vybrat? Rozhodně není třeba hledat v hobbymarketech nebo v zahradnických centrech, kde se prodávají různé přípravky od nesčetně firem.
O této zelené bylince je nejvíce slyšet během Velikonoc. Řeřicha je typickou přísadou do jarních pokrmů nebo nádivky, ale může se konzumovat během celého roku.
U nás se říká „před bezem poklekni“. Toto přísloví vyjadřuje, jak moc je černý bez významný.
Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč je středomořská kuchyně, a italská zejména, tak vyhlášená? Odpověď je prostá – Jihoevropané mají slabost pro čerstvé bylinky, které dodají každému jídlu šmrnc.
Noční můrou každého zahradníka je to, že úrodu napadne nějaký škůdce či choroba. V našich rovinách je nejčastější napadení mšicemi. Tito malí broučci dokážou napříč své velikosti napáchat obrovské škody.