Levandule je rostlina, kterou si nejspíš každý z nás dokáže představit. Zároveň se nám s ní vybaví krásná fialová barva, silné aroma a často také jih Francie, kde jsou pole plná právě této byliny.
Kopr roste úplně všude. Je pravdou, že tahle jednoletka patří mezi zcela nenáročné byliny, přesto existují situace, kdy se jí nemusí dařit, nebo dokonce chřadne.
U nás se říká „před bezem poklekni“. Toto přísloví vyjadřuje, jak moc je černý bez významný.
Příchod léta s sebou přináší množství vůní a chutí, které těší naše smysly. Z velké části za to mohou právě rostoucí bylinky. Nezapomeňte je proto sklízet a uchovávat pro budoucí použití.
Kopřiva je známá jako plevel, který nás navíc dokáže pěkně popálit. Ve skutečnosti je to ale rostlina, která má široké využití nejen na zahradě, ale i v kuchyni.
Levandule na nás obvykle zapůsobí svým bujným růstem a aromatickou vůní. Občas se jí však stane něco špatného – rostlina žloutne a vadne.
Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč je středomořská kuchyně, a italská zejména, tak vyhlášená? Odpověď je prostá – Jihoevropané mají slabost pro čerstvé bylinky, které dodají každému jídlu šmrnc.
Noční můrou každého zahradníka je to, že úrodu napadne nějaký škůdce či choroba. V našich rovinách je nejčastější napadení mšicemi. Tito malí broučci dokážou napříč své velikosti napáchat obrovské škody.