Britská biofarmářka radí, které ovoce a zeleninu v lednici rozhodně neskladovat
Že lednička s ovocem a zeleninou nejdou vždy dohromady, o tom je přesvědčena Jane Scotterová, která má vlastní biodynamickou farmu ve Velké Británii. Hospodaří na ní poněkud alternativně, ale s velkým úspěchem. Hlavními zásadami tohoto způsobu hospodaření jsou především ohledy na životní prostředí, etické chování k zvířatům a používání pouze organických hnojiv, přičemž svou roli hrají také vesmírné procesy. Jane se se čtenáři jednoho z prestižních britských deníků podělila mimo jiné o své poznatky ohledně vhodnosti uchovávání zeleniny a ovoce v ledničce.
Důležitý je původ
Ledničku obecně vnímáme jako nejvhodnější místo k uchovávání všech druhů ovoce a zeleniny, což je dáno zejména tím, že u řady z nich lednička působí žádoucím způsobem, protože zejména zpomaluje zrání, a tím také prodlužuje životnost plodů. Lednička však kromě toho uložené potraviny také efektivně vysušuje, což je u některých druhů zeleniny a ovoce vysoce nežádoucí.
Co tedy v ledničce neuchovávat
Než umístíte zeleninu nebo ovoce do ledničky, zamyslete se nad tím, za jakých podmínek prosperuje v oblasti svého původu. V ledničce je například naprosto nevhodné skladovat syrové brambory, a to zejména proto, že díky procesům uvnitř plodin se pak při tepelném zpracování, hlavně při vyšších teplotách, uvolňuje látka zvaná akrylamid, která má velice nepříznivé dopady na lidské zdraví, protože může způsobit necitlivost části těla, halucinace nebo malátnost tím, jak ovlivňuje nervový systém.
Pro skladování v ledničce není vhodná například ani kořenová zelenina, tedy mrkev, cibule a další. Totéž platí také o ovoci s měkkými plody, jako jsou například broskve a meruňky, ale i o některých druzích zeleniny, zejména rajčatech. Podle Jane Scotterové je totiž zapotřebí přemýšlet tak, že pokud byly dané druhy ovoce a zeleniny pěstovány na slunci, které je naplnilo důležitými živinami a také chutí a šťávou, je lednička to nejhorší místo pro jejich uskladnění, protože v ní chuť i šťavnatost ztrácejí.
Pro tyto druhy je vhodnějším místem pro jejich uložení například dobře větraná skříňka, kde dlouho vydrží.
Zdroj: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/add-color/keep-fruits--vegetables-fresher-longer