Fresh Potato Kitchen Ready Be Cooked

Brambory se hodí při péči o obuv, příbory nebo okna

Češi jsou milovníci brambor na všechny způsoby. Existují stovky různých receptů, ve kterých hrají ústřední roli. Bramboračka, bramboráky nebo bramborová kaše či chipsy patří mezi nejpopulárnější pokrmy, které nechybí na tuzemských stolech. Tato zelenina se do našich zemí dostala v 17. století, o století později se rozšířila do všech oblastí. Od té doby jsou brambory stálicemi českého jídelníčku. A hodí se nejen k obědu nebo k večeři, málokdo ví, že se mohou používat též při čištění bot i úklidu domácnosti.

Kožené boty jako nové

Obuv z pravé kůže stojí majlant. Jedná se o velkou investici, proto každý chce, aby mu takové boty vydržely co nejdéle. Pro jejich ošetřování existují různé přípravky, které ale stojí také nemalé peníze. Stejnou službu přitom udělají obyčejné brambory. Použít je možné též pouze vnitřní části slupek. Syrovými bramborami nebo žlutými částmi slupky se otřou boty na povrchu, bramborová šťáva se nechá pár minut působit. Poté se jemným čistým hadříkem boty vytřou do sucha a vyleští.

Mohlo by vás zajímat:  Žaludeční chřipka dokáže pořádně znepříjemnit život. Oslabený organismus potřebuje získat znovu energii
Zdroj obrázku: Freepik

Čistá okna beze šmouh

Vyčištěné elegantní polobotky vypadají skvěle, brambory navíc nepomohou jen s obuví, ale rovněž v domácnosti, konkrétně s vyčištěním lesklých ploch, například oken nebo zrcadel. Syrové brambory se nastrouhají na jemném struhadle a vzniklá pasta se pomocí hadříku rozetře na skleněné tabule. Hlíza se může též přepůlit a použít na špinavé šmouhy. Následně se musí celý povrch důkladně očistit a doleštit pomocí bavlněného suchého hadříku nebo utěrky z mikrovlákna.

Příbory jako z luxusní restaurace

V mnoha rodinách se nepoužívají starobylé příbory k jídlu, protože ztratily svůj krásný vzhled a hyzdí je černota a šedavý povlak. Příborům vdechne nový život voda, která zůstane po vaření brambor. Jednotlivé kousky ze stříbra či mědi nebo jiného kovu se ponoří do horké vody, roztok se může ještě jednou přivést k varu. Po deseti minutách se mohou příbory vyjmout a opláchnout pod tekoucí vodou a vyleštit čistým hadříkem. Brambora si poradí i se rzí, kdy se nůžky nebo nože zaryjí do syrové brambory, pro zesílení účinku se místo může ještě posypat práškem do pečiva.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/cleaning-tricks-potatoes-23076733
Přidat na Seznam.cz