Brambory patří právem mezi nejoblíbenější zeleninu. Hodí se do mnoha receptů a dodají důležité živiny
Brambory jsou považovány za naši základní potravinu, která by v žádné domácnosti neměla chybět. Mnoho z nás si je doma pěstuje. A ti, kteří pro brambory nemají místo, si je kupují v obchodě. Brambory jsou chutné, levné a dostupné každému. Jednoduše jsou nenahraditelné a měl by je jíst každý z nás. Jsou totiž velmi zdravé.
Zdravé i pro dítě
Pediatři, ale i výživoví poradci doporučují, aby děti jedly brambory již jako druhou potravinu. Dělá se jim z brambor pyré. Obsahují proteiny, které se považují za lepší než bílkoviny obsažené v kuřecím mase nebo vejcích.
Dopřejte si je s mlékem
Jediná nevýhoda je, že brambory obsahují poměrně málo vápníku, proto bude dobré si je dopřát s mlékem, aby měly větší výhody. Je také vhodné je rozmačkat s kefírem nebo podmáslím. Brambory jsou dokonalým zdrojem škrobu, který se v těle štěpí na glukózu a následně zvyšuje energii. Obsahují vitamíny A, E, C a skupinu B. Jsou také nízkokalorické. Obsahují pouze 60–70 kalorií na sto gramů.
Opatrně s loupáním
Brambory se snažte loupat velmi opatrně, abyste spolu se slupkou neodstranili i většinu vitamínů, které jsou obsažené právě ve slupce. Nejlepší bude, pokud si brambory upečete nebo uvaříte i se slupkou.
Voda z brambor
Voda z brambor většinou skončí v odpadu, ale věděli jste, že i ona má v sobě plno živin? Vodu můžete využít pro omáčky nebo jiná jídla. Také pokud jste ji neosolili, můžete s ní hnojit rostliny. Jedná se o perfektní přírodní hnojivo.
Upečte si z nich koláč
Nejen do koláče na sladký způsob, ale i do salátů a jinam se brambory hodí. Například takové noky s mákem, placky nebo lívance jsou dokonalé. Existuje mnoho lahodných receptů, ve kterých lze brambory využít. Mimo výše zmíněných vitamínů obsahují také značné množství mědi, fosforu, železa a zinku. Doporučují se lidem s vysokým krevním tlakem a těm, kteří mají potíže se střevy.
Zdroj: https://welldoing.org/article/health-benefits-eating-cold-potatoes-summer