Brambory jsou neprávem vystrkovány z jídelníčku. Pro tělo jsou v mnoha ohledech prospěšné
Brambory jsou nedílnou součástí našeho života. V Čechách se přirozeně pěstují po stovky let. Jedná se o surovinu, kterou bychom jako obyvatelé střední Evropy měli konzumovat. Navíc se jedná o jednu z pěti nejpěstovanějších rostlin na světě. Dnes se podíváme na to, jestli jsou brambory skutečně zdravé a proč byste je měli pravidelně konzumovat.
Odkud se brambory vzaly a co v nich najdeme?
Brambory najdeme na všech kontinentech. Do Evropy se dostaly díky Španělům. V historii byly velmi populární, ale v posledních letech se na talířích vyskytují méně, protože si lidé myslí, že je pro ně škrob špatný. Ve skutečnosti má vařený brambor jen 72 kcal. Za jeho špatnou pověst mohou hlavně potraviny, se kterými se podávají, jako omáčka, máslo nebo smetana.
Brambory obsahují mnoho vitamínů (vitamín C, B1, B2, B3, B6, B12, A, D a E). Kromě toho v nich najdeme také jód, železo, měď, zinek, mangan, fosfor, vápník, hořčík, draslík nebo sodík. Špatná reputace brambor pochází také ze škrobu, který obsahují. Pravdou je, že pro lidské tělo je škrob prospěšný, ale nesmíte ho konzumovat ve velkém množství, stejně jako cokoli jiného.
Jsou brambory zdravé?
Nejzdravější jsou andské odrůdy brambor, které obsahují největší množství prospěšných látek. Antokyany pomáhají předcházet rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a nemocem očí. Brambory neutralizují kyseliny v těle, což pomáhá proti artritidě a revmatismu. Bramborová šťáva je dobrá na snížení krevního tlaku a při žaludečních vředech.
Zajímavá fakta o bramborách
Brambory bychom měli konzumovat se slupkou, když chceme získat maximum minerálů. Dánští vědci jedli tři roky jen brambory, aby to mohli odborně dokázat. Podle čínské medicíny brambory posilují jinový aspekt těla. Díky tomu pečují o naši citlivost a soucit. Dokonce existují badatelé, kteří připisují nárůst počtu Evropanů pěstování brambor, i když to zní neuvěřitelně.
Zdroj: https://idahopotatomuseum.com/potato-facts/