Bioflavonoidy jsou úplným základem zdravého jídelníčku. Naštěstí je tělu dodáme velice snadno
Bioflavonoidy jsou látky obsažené v ovoci a zelenině. Významně podporují náš imunitní systém a chrání nás před nemocemi. V každém kousku ovoce a zeleniny nějaké bioflavonoidy jsou. Velmi důležité jsou pro nás zejména na podzim a v zimě, kdy počasí přeje výskytu mnoha nemocem, před kterými je třeba se chránit. Právě kvůli tomu se snažíme o zvýšený podíl ovoce a zeleniny v jídelníčku zejména v podzimním a zimním období.
Bioflavonoidy
Jedná se tedy o látky obsažené v ovoci a zelenině, které podporují náš imunitní systém. Skupina bioflavonoidů čítá až několik tisíc různých látek, které se vyskytují v plodech i listech ovoce a zeleniny. Právě díky nim je velmi zdravé pravidelně konzumovat ovoce a zeleninu a střídat jejich druhy. Málokdo už ale ví, že to nejsou jen látky potřebné pro lidský organismus. Velmi prospěšné jsou i samotným rostlinám, ve kterých se nacházejí. Bioflavonoidy ovlivňují zbarvení, které ovoce a zelenina nesou, chrání je před hmyzem i houbovitými chorobami.
Vliv na lidské zdraví
Kromě dobrého imunitního systému nám také pravidelná konzumace bioflavonoidů zajistí mladý vzhled po delší dobu. To je dílem antioxidantů, které obsahují. Mnohem důležitější než vzhled je ovšem prevence proti rakovině, kterou díky konzumaci těchto látek získáme. Dokážou totiž neutralizovat působení volných radikálů, které mohou za vznik rakovinových buněk v těle. Dokonce mohou tyto látky pomoci s kardiovaskulárními problémy. Jsou skvělé pro prevenci vysokého cholesterolu v krvi i vysokého krevního tlaku.
Jaké ovoce a zeleninu jíst
Doporučení zní, že bychom měli jíst ovoce i zeleninu každý den. Dopoledne převážně ovoce, odpoledne zeleninu. Každý den je vhodné konzumovat ovoce a zeleninu různých druhů, a dokonce i různých barev. Každá barva totiž znamená jiné prospěšné látky pro naše zdraví.
Zdroj: https://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/vitamins-minerals/9-foods-rich-in-bioflavonoids.html