Bílý zabiják je téměř ve všem, co sníme. Nahradit cukr přitom není těžké
Cukru je příliš, to ví dnes všichni, nejen ti, co touží shodit před létem několik kilogramů. Ale čím si osladit šálek kávy nebo čaje po ránu bez výčitek? Naštěstí existují různé sladké alternativy, které jsou vhodné do nápojů i do pečení. Jaké možnosti se nabízí?
Alarmující tuzemská čísla
Podle údajů Českého statistického úřadu je roční spotřeba čistého cukru na osobu 35 kilogramů, po započtení také přidávaného do čokolád a cukrovinek pak celkově 49 kilogramů. To jsou alarmující čísla, která vedou k obezitě, ale též ke ztučnění jater, většímu výskytu cukrovky nebo infarktu. Češi trpí také ve zvýšené míře na aterosklerózu nebo vysoký krevní tlak, které jdou ruku v ruce s vysokou spotřebou cukru. Jak si život osladit bez těchto rizik?
Sirup z hnědé rýže
Jednou z možností je sirup z hnědé rýže, který je o poznání méně sladký, ale lze jej používat k přímé spotřebě i při pečení. Jeho benefitem je obsah minerálních látek, především draslíku, hořčíku, železa nebo vápníku, k tomu snižuje riziko cukrovky a onemocnění kandidózou. Používá se v tekuté formě.
Manukový med
Patří mezi nejdražší medy na světě, ale vyniká léčivými účinky a silnými antibakteriálními vlastnostmi. Mnozí jej považují za přírodní antibiotikum. Pochází od včel na Novém Zélandu, které sbírají nektar z novozélandského čajovníku. Jeho chuť i vůně jsou intenzivní, obsahuje množství methylglyoxalu, látky, která se nachází v květech manuky, jak se keři v maorštině říká.
Datlový cukr
Chutná jako karamel, je bohatý na vlákninu a vitamíny A, C nebo řady B, pochází ze sušených mletých datlí. Používá se jako sladidlo do pečení, v nápojích se totiž nerozpustí jako med nebo cukr.
Březový cukr – xylitol
Cukr, který mohou používat i cukrovkáři, je xylitol. Jedná se alkoholický cukr nacházející se v různých druzích ovoce, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nezpůsobuje zubní kaz nebo paradentózu, jeho konzumace nepřispívá k rozvoji plísní a kvasinek. Březový cukr se prodává ve formě bílé krystalické látky, používá se ve stejném poměru jako cukr a je vhodný do horkých nápojů i při pečení.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes