Bílé, nebo červené: oba druhy hroznů mají co nabídnout, každý ovšem působí jinak
Hroznové víno je oblíbené po celém světě, a to nejen v jeho tekuté podobě. Je to chutná svačinka, po které rádi sáhnou dospělí i děti. Můžete si je dát nejen čerstvé, ale také si hrozny nasušit a jejich chuť si užívat po celý rok, stejně jako víno. V českých kuchyních se hrozny nezpracovávají tolik, jako v jiných zemích. Neměli bychom ale tento druh ovoce vynechávat v jídelníčku.
Je lepší tmavé, nebo světlé hroznové víno?
Možná také patříte do skupiny lidí, kteří mají raději světlé hroznové víno. Druhá skupina pak bude mít raději tmavé. Je mezi nimi nějaký rozdíl, a které je pro lidské tělo vhodnější? To se hned dozvíte. Hroznové víno patří mezi symboly lásky. Dodá večeři slavnostní atmosféru a navíc jsou akorát do pusy. Patří mezi afrodiziaka a není divu, že jsou tolik oblíbené.
Záleží ale na barvě hroznů, které si zrovna dopřáváte. Nejčastěji je najdete v zelené formě, která je spojovaná se zdravím, a fialové, která působí antioxidačně a navíc zabrání rakovině dostat se do vašeho těla. Proto stojí za to vědět, které hrozny jsou lepší. Semena, slupky i stonky hroznů můžete konzumovat s myšlenkou, že do sebe dostáváte to nejlepší.
Hrozny pomohou posílit srdce
Hrozny patří mezi ovoce, které má silné antioxidační účinky. Obsahují také vitaminy A, C nebo E, které jsou velmi důležité nejen pro lidskou imunitu, ale také pro mozek a další orgány. Z hroznů také můžete do těla dostat železo, vápník nebo jód. Kromě toho má pozitivní vliv hlavně na srdce. Bohužel pro určitou skupinu lidí nejsou hrozny vhodné.
Patří do ní diabetici, protože hroznové víno má vysoký glykemický index, když si dáte jeden hrozen, je to, jako kdybyste snědli pět lžiček cukru. Protože mají hodně kalorií, nehodí se ani pro lidi, kteří si chtějí udržet pěknou postavu. Dávejte si je tedy pouze občas, když na ně máte chuť.
Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/health-benefits-of-grapes/