Porek

Bez pórku nebo cibule se obejde jen málo receptů. Využijte jejich vlastnosti na maximum

Jak můžete využít léčivé vlastnosti pórku nebo cibule? Jedná se o zeleninu, která je v kuchyni potřeba téměř každý den. Cibule je plná vitaminů a můžete si z ní vyrobit například sirup proti nachlazení. Přinášíme několik receptů, díky kterým cibuli využijete naplno.

Pomocí cibule urychlíte růst vlasů

Pokud si nastrouháte dvě červené cibule a vymačkáte z nich šťávu, získáte skvělý prostředek na pokožku hlavy. Přirozeně posílíte kořínky a urychlíte růst vlasů. Nechte šťávu na hlavě asi patnáct minut a poté vlasy umyjte šamponem. Sirup vyrobíte z 25 gramů cibule, 25 gramů cukru a medu. Nalijte nakonec jeden litr vody a uvařte sirup. V případě, že budete nachlazení, můžete si dávat tři lžíce denně. Ulevíte si od suchého kašle.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí brambory může sklízet každý. Téhle zelenině se bude dařit i v květináči na balkoně
Zdroj obrázku: Freepik

Znáte perleťovou cibuli? Není tak obvyklá, přitom její chuť je mírnější než žluté cibule. Nejčastěji se tento druh používá k nakládání. Cibuli můžete naložit do obyčejného octa a následně použít jako dekorativní složku salátů nebo jiných předkrmů. Můžete ji takto podusit společně s masem a podávat v omáčce.

Pórek je nutné skladovat na chladném, ale zároveň vlhkém místě

Pórek potřebuje vlhkost, jinak jeho listy brzy uvadnou. V chladničce mějte pór mimo jinou zeleninu, která absorbuje pachy. Jestli nevíte, jak si poradit s krájením cibule, poradíme vám. Cibule totiž obsahuje esenciální oleje, které se odpařují, a proto nás pálí v očích. Nejvíce těchto látek je na špičce s kořenem, proto krájejte cibuli tak, aby řez kořene byl jako poslední. Můžete ji nakrájet také v misce s vodou, která látky neutralizuje.

Mohlo by vás zajímat:  Skladování zeleniny v lednici a mrazáku je oblíbený způsob, u kterého ale děláme zásadní chyby
Zdroj obrázku: Pixabay

Pórek si můžete usmažit, udusit nebo uvařit. Může být chutným základem do polévek, omáček nebo dokonce koláčů. Co se týče cibule, nejoblíbenější je žlutá cibule, která se také nejvíce používá. Můžete ji snadno skladovat na suchém a temném místě, aby nezačala klíčit.

Zdroj: http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-leeks/
Přidat na Seznam.cz