Angrešt byl dříve spojován s pohádkovými bytostmi, své nadpřirozené schopnosti si ale uchoval dodnes
Angrešt je velmi zdravé ovoce, o kterém lidé vědí už desítky let. Mnozí z nás si keřík s tímto ovocem pěstujeme na svých zahradách, abychom si mohli užít jeho chuti a dávky vitamínů. Dnes se bohužel angrešt těší malé popularitě, což je určitě škoda, ale mnoho příznivců a fanoušků mají tyto malé zelené bobule stále. Není divu, angrešt je přímo nabitý živinami. Přečtěte si, proč byste ho i vy měli zařadit do jídelníčku.
Blahodárný angrešt
Kdysi dávno se těmto malým bobulím přezdívalo také pohádkové ovoce. A víte proč? Mnoho lidí věřilo, že v angreštu žijí víly. V dnešní době už víme, že žádné víly v angreštu nejsou a jejich síla tkví ve složení, které je opravdu blahodárné. Z angreštu lze udělat dokonalý pečený čaj pro zimní období. Bobule můžeme také nasušit, přidat do bylinek a poté z nich uvařit čaj. Jistě není náhodou, že již naše babičky rády z angreštu připravovaly kompot či džem. Tímto způsobem si zajišťovaly vitamíny na celou zimu.
Co obsahuje a v čem pomůže
Angrešt obsahuje pektiny, tudíž se dokonale hodí pro zavařování. Je také pokladnicí cenného hořčíku a vápníku. Dále obsahuje draslík, vitamíny C, E, B1 až B5, křemík, fosfor, měď, zinek a mnoho dalších. Jistě tedy není pochyb o tom, jak moc je angrešt zdravý. Pokud si tyto bobulky dopřejeme v syrovém stavu, můžeme si pomoci od zácpy a zlepšíme tak peristaltiku střev. Dále mají antipyretické vlastnosti.
Posílí imunitu
Šťáva z angreštových plodů je dokonalou prevencí v chřipkovém období. Jedná se o tekutinu nabitou živinami, antioxidanty a vitamíny. Také obsahuje velké množství vitamínu C, který podporuje imunitní systém. Již v dřívější době byla šťáva z angreštu využívána pro snižování teplot. Nejideálnější bude, pokud angrešt zamrazíte nebo si připravíte angreštovou šťávu do zásoby.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/gooseberries