61

„Beru i klecový chov, na lepší kvalitu a domácí vajíčka nemám dost peněz,“ počítala jsem při nákupu

V poslední době se hodně mluví o etickém nakupování, ale často si myslím, že je to luxus, který si nemůžu dovolit. Jsem obyčejný člověk s omezeným rozpočtem a každá koruna pro mě znamená rozdíl. Snažím se být „zodpovědný spotřebitel“, ale realita je taková, že když všechno kolem zdražuje, musím myslet především na to, abych vyšla s penězi. Je sice hezké mluvit při nákupech o nějaké etice a odpovědnosti, ale když na to člověk nemá, jdou morální hodnoty stranou.

Jednou jsem byla v supermarketu a stála před rozhodnutím, jaká vajíčka koupit. Na jedné straně byla vajíčka z klecového chovu, která byla v akci a byla za skvělou cenu. Na druhé straně byla dražší vajíčka z podestýlky. Věděla jsem, že klecový chov není ideální pro zvířata, ale peněženka rozhodla za mě. A to ani nemluvím o možnostech nákupu domácích vajec, od farmářů, kde je cena zcela mimo moje možnosti. Ty si nemůžu dovolit už vůbec a jsem odkázaná jenom na supermarkety.

Mohlo by vás zajímat:  Čajová sedlina prospěje rostlinám doma i na zahradě, tam ale její využití nekončí

Zamumlala jsem si pod nos: „Klidně ať jsou z klecového chovu, na domácí vajíčka nemám peníze,“ a sáhla po těch nejlevnějších. Bylo to pro mě těžké rozhodnutí, protože bych rád podporovala etičtější způsoby chovu, ale jednoduše si to nemohu dovolit. Když kupuju celé plato vajec, rozdíl v ceně je prostě příliš velký na to, abych ho mohl ignorovat. Na první pohled je to pár korun na jednom vejci, ale když jich mám v košíku 30, už je to skoro stokoruna. A vyhodit ji jenom za to, že ta vejce byla snášena někde jinde? To určitě ne.

Mohlo by vás zajímat:  Zelenina je zdravá, ale jen do určité míry. Někdy může vést až k ledvinovým kamenům

Tento moment mi připomněl, jak složité může být etické nakupování, když musíte šetřit každou korunu. Chtěla bych, aby bylo etické nakupování dostupnější pro všechny, ale v realitě se často setkávám s tím, že si musím vybírat mezi tím, co je správné, a tím, co je dostupné. A štvou mě lidé, kteří mě kvůli tomu odsuzují. Těm bych přála, aby také měli omezený rozpočet. A potom bych chtěla vidět, jak s penězi vyjdou. Jestli půjde na první místo komfort těch zvířat, nebo ten jejich. Myslím, že se zachovají stejně, jako teď já.

Zdroj: Autorský text, emailový příspěvek
Přidat na Seznam.cz