79028

Při konzumaci mandarinek je třeba dbát na hygienu a možné zdravotní komplikace

Mandarinky jsou nejoblíbenější hlavně o Vánocích. Milujeme je kvůli tomu, že se rychle loupou, jsou sladké a šťavnaté. I když se doporučuje jíst je kvůli mnoha vitamínům a dalším důležitým složkám, konzumace mandarinek může mít pro někoho nepříjemné zdravotní následky.

Pozor na bakterie

Každé ovoce nebo zelenina zakoupené v obchodě – bez ohledu na původ – by se měly důkladně umýt, toto doporučení se nám opakuje od útlého věku. Mnoho lidí ovšem předpokládá, že to u mandarinek nemá smysl, protože slupka s nečistotami skončí v koši. Žádné tvrzení však není dál od pravdy.

Mohlo by vás zajímat:  Kvalita ovoce a zeleniny se liší podle místa prodeje, lepší bývá dražší

Vědci dokázali, že nebezpečné bakterie z vnější vrstvy ovoce nebo zeleniny se můžou během odlupování přenést na samotné ovoce a způsobit nežádoucí účinky včetně alergie nebo otravy. Stejně je tomu i u mandarinek, ovoce vyváženého z teplých oblastí světa. A co víc, jíst mandarinky by neměla určitá skupina lidí.

61563
Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní riziko

Mělo by se také poznamenat, že tyto plody jsou vystaveny fungicidním postřikům, které obsahují silně karcinogenní látky. Jak ukazují výsledky testu, můžou dokonce poškodit nervový systém a způsobit neplodnost. Proto je před konzumací mandarinek nebo jiného ovoce zapotřebí jejich důkladné umytí. Navzdory mnoha výhodám a velkým zdravotním vlastnostem mandarinek a jiných citrusů se nedoporučují ve stravě těhotných žen – pouze v malém množství.

Mohlo by vás zajímat:  Z melounových semínek lze snadno vykouzlit křupavou dobrotu. Pro zdraví přináší hned šest skvělých účinků

Je to kvůli již zmiňovaným alergiím, které se mohou objevit po jejich konzumaci. Kromě toho by se mandarinek měli vzdát lidé, kteří mají sklon k pálení žáhy – tyto plody mohou zesílit nepříjemné pálení v jícnu. Navzdory všemu však mají mandarinky i pozitiva. Obsahují velké množství vitamínu C, který posiluje imunitu, vitamínu A, který ovlivňuje zrak, vitamínu B (včetně kyseliny listové), hořčíku i vápníku.

Zdroje:
https://www.verywellfit.com/tangerine-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4115498
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17496425/
Přidat na Seznam.cz