Close Up Box With Vegetables Hands Mature Man

Správně skladovaná zelenina vydrží déle čerstvá

Zelenina je zdravá a chutná a neměla by chybět v našem jídelníčku. Pokud máte doma zahrádku nebo si kupujete zeleninu na trhu, možná se vám stane, že máte více zeleniny, než dokážete spotřebovat. V takovém případě je dobré vědět, jak správně skladovat a uchovávat zeleninu, aby vám vydržela co nejdéle čerstvá a zachovala si své výživové látky. Uvedeme si několik způsobů, jak to správně provést.

Skladování zeleniny při pokojové teplotě

Některé druhy zeleniny se nejlépe cítí při pokojové teplotě, ideálně na tmavém a suchém místě. Patří sem například rajčata, lilky, papriky, cibule, česnek, brambory nebo dýně. Pokud je budete uchovávat ve sklepě nebo v lednici, mohou ztratit chuť, barvu nebo konzistenci. Dbejte také na to, abyste neskladovali společně zeleninu, která produkuje ethylen (například rajčata), s tou, která je na něj citlivá (například brambory), protože by se mohla rychleji kazit.

Mohlo by vás zajímat:  Známá tiktokerka prozradila trik, díky kterému vydrží salát čerstvý a křupavý až 30 dní
healthy-vegetables-wooden-table
Zdroj obrázku: Freepik

Uložení zeleniny v lednici

V lednici můžete skladovat zeleninu, která vyžaduje chlad a vlhkost. Jsou to například salát, mrkev, petržel, ředkvičky, okurky nebo cukety. Před uložením do lednice byste měli odstranit natě, které by odebíraly vlhkost kořenům, a umístit zeleninu do prodyšného sáčku nebo krabičky. Pokud použijete jen část nakrájené zeleniny, uložte zbytek do neprodyšné nádoby. V lednici byste také měli skladovat košťálovou zeleninu, jako je zelí, kapusta, květák nebo brokolice, ale pouze pokud ji nepoužijete ihned po koupi nebo sklizni.

Mohlo by vás zajímat:  Zelenina z vlastní zahrádky je nejchutnější. Při sázení je ale dobré pamatovat na několik pravidel

Uchování zeleniny na dlouhou dobu

Pokud chcete uchovat zeleninu na delší dobu než pár týdnů, můžete použít některou z těchto metod:

Sušení – Odstranění vody z plodů zabrání růstu plísní a bakterií. Sušit můžeme na slunci nebo v troubě, plody pak skladujeme v suchém a tmavém prostoru v uzavřených nádobách.

Mražení – Zachovává vitamíny, ale před mražením je nutné zeleninu očistit, nakrájet a některé druhy i provařit.

Mezi další způsoby patří zavařování, fermentace a nakládání do oleje.

Zdroj: https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Cooking-Food-Preparation/How-to-store-vegetables-to-keep-them-fresh.aspx
Přidat na Seznam.cz