Close Up Box With Vegetables Hands Mature Man

Správně skladovaná zelenina vydrží déle čerstvá

Zelenina je zdravá a chutná a neměla by chybět v našem jídelníčku. Pokud máte doma zahrádku nebo si kupujete zeleninu na trhu, možná se vám stane, že máte více zeleniny, než dokážete spotřebovat. V takovém případě je dobré vědět, jak správně skladovat a uchovávat zeleninu, aby vám vydržela co nejdéle čerstvá a zachovala si své výživové látky. Uvedeme si několik způsobů, jak to správně provést.

Skladování zeleniny při pokojové teplotě

Některé druhy zeleniny se nejlépe cítí při pokojové teplotě, ideálně na tmavém a suchém místě. Patří sem například rajčata, lilky, papriky, cibule, česnek, brambory nebo dýně. Pokud je budete uchovávat ve sklepě nebo v lednici, mohou ztratit chuť, barvu nebo konzistenci. Dbejte také na to, abyste neskladovali společně zeleninu, která produkuje ethylen (například rajčata), s tou, která je na něj citlivá (například brambory), protože by se mohla rychleji kazit.

Mohlo by vás zajímat:  Hadí mord španělský uchrání před hadím jedem. Ale především se jedná o vynikající neznámou zeleninu
healthy-vegetables-wooden-table
Zdroj obrázku: Freepik

Uložení zeleniny v lednici

V lednici můžete skladovat zeleninu, která vyžaduje chlad a vlhkost. Jsou to například salát, mrkev, petržel, ředkvičky, okurky nebo cukety. Před uložením do lednice byste měli odstranit natě, které by odebíraly vlhkost kořenům, a umístit zeleninu do prodyšného sáčku nebo krabičky. Pokud použijete jen část nakrájené zeleniny, uložte zbytek do neprodyšné nádoby. V lednici byste také měli skladovat košťálovou zeleninu, jako je zelí, kapusta, květák nebo brokolice, ale pouze pokud ji nepoužijete ihned po koupi nebo sklizni.

Mohlo by vás zajímat:  Brambory nebezpečně zvyšují hladinu cukru. V jedné formě si je ale mohou dát i diabetici

Uchování zeleniny na dlouhou dobu

Pokud chcete uchovat zeleninu na delší dobu než pár týdnů, můžete použít některou z těchto metod:

Sušení – Odstranění vody z plodů zabrání růstu plísní a bakterií. Sušit můžeme na slunci nebo v troubě, plody pak skladujeme v suchém a tmavém prostoru v uzavřených nádobách.

Mražení – Zachovává vitamíny, ale před mražením je nutné zeleninu očistit, nakrájet a některé druhy i provařit.

Mezi další způsoby patří zavařování, fermentace a nakládání do oleje.

Zdroj: https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Cooking-Food-Preparation/How-to-store-vegetables-to-keep-them-fresh.aspx
Přidat na Seznam.cz