Fresh Chopped Green Onions Wooden Bowl Cutting Board Table Vitamin Herbal Diet

Pažitka potřebuje větší pozornost během prvního roku. Sklízet ji můžeme až do září

Tato bylinka je neocenitelným doplňkem k sendvičům, salátům nebo jiným jídlům. Dokáže změnit chuť nevýrazných jídel a navíc dodává tělu řadu vitamínů. Vypěstujte si ji ve své zahradě a mějte k ní neomezený přístup.

Příprava na výsadbu

Na jaře, nejlépe s příchodem března, pak v létě (v červenci nebo srpnu) připravujeme sazenice. Za tímto účelem dáme semena do nádob naplněných vlhkou půdou a poté je chráníme sklem nebo fólií. Při 12 °C se první klíčky objeví do 7–10 dnů. I v březnu můžeme zasít semenna pažitky přímo do země. Nejlepší je udržovat rozmezí řádků každých 30 cm. Je mimořádně důležité vysadit novou pažitku každé 2–3 roky.

Mohlo by vás zajímat:  Léčivou sílu bylin znají lidé odpradávna. Využijte i vy jejich zázračné účinky

Je také ten pravý čas pro další množení rostlin. Vše, co musíme udělat, je rozdělit drn na menší části na jaře nebo koncem léta a poté je zasadit na nové místo. Účinnost při pěstování pažitky závisí na správně vybrané poloze a zemi. Rostlina roste zdravě na slunných i stinných místech. Stojí za to pěstovat ji v úrodných a dobře odvodněných půdách, které mají mírně kyselé pH.

Zdroj obrázku: Freepik

Věnujte jí pozornost

V prvním roce po výsevu pažitky věnujte pozornost pravidelnému uvolňování půdy, mulčování a zavlažování. Je to mimořádně důležité, neboť během růstu pažitka začíná tvořit hustý porost. Rostlina má ráda vlhkost, ale toleruje i příliš časté zalévání. Na druhé straně sucho způsobuje, že listy jsou drsné a tvrdé. První sklizeň začneme teprve tehdy, když listy dosáhnou výšky asi 25–40 cm. Zahradníci doporučují speciální organická hnojiva včetně bio humusu.

Mohlo by vás zajímat:  Kopřivová polévka dodá vitamíny a zasytí

Taková výživa může být také úspěšně nahrazena vícesložkovým minerálním hnojivem. Pažitku sklízíme až čtyřikrát do sezóny a poslední v září. I když pažitka je rostlinou odolnou vůči mrazu, v zimě začíná vysychat. Pokud si chcete vychutnat její chuť po celý rok, přemístěte rostlinu v květináči z balkonu nebo terasy do bytu. V září vykopáváme dvouleté rostliny rostoucí na zahradě a poté je držíme v chladné místnosti.

Zdroj: https://www.rhs.org.uk/herbs/chives/grow-your-own
Přidat na Seznam.cz