Top View Fresh Vegetable Composition With Greens Inside Frame White Table

Velké procento ovoce a zeleniny obsahuje nebezpečné pesticidy

Určitě s námi budete souhlasit v tom, že pesticidy patří k jedovatým látkám. Snažíme se jim ve stravě vyhnout, přesto se s nimi chtě nechtě setkáváme, například když konzumujeme ovoce nebo zeleninu. Jak se jich zbavit? [zdroj]

Mohou poškodit plod

Přípravky, které slouží k ochraně rostlin proti různým chorobám, škůdcům a k hubení plevele, velmi často obsahují jedovaté látky zvané pesticidy. I když v malém množství nejsou pro člověka velkou hrozbou, když se jich v těle nahromadí více, stávají se časovanou bombou. [zdroj] Mohou poškozovat imunitu, nervový systém, působit potíže se žlázami s vnitřní sekrecí i poruchy plodnosti nebo poškození plodu v těhotenství. Negativní vliv mají i na vývoj dětí.

Mohlo by vás zajímat:  Rajčata potřebují chránit před plísněmi a hned několika druhy škůdců
Zdroj obrázku: Freepik

Ohrožena jsou jablka i rajčata

Nikdo nepochybuje o tom, že pesticidy jsou toxické látky, upozorňuje na to i Světová zdravotnická organizace (WHO) [zdroj]. Mohou dokonce nastat i případy, kdy se pesticidy stanou příčinou smrti, dojde-li k jejich konzumaci ve větším množství a následné otravě. Velkým problémem mohou být například starší pesticidy z dob, kdy jejich aplikace nepodléhala tak přísným pravidlům. V půdě a vodě se tyto látky mohou udržovat i dlouhá léta. Podle analýz je přítomností pesticidů ohrožena až polovina potravin. [zdroj] V ovoci jde hlavně o jahody a maliny, hrušky, jablka, nektarinky, broskve, pomeranče, grapefruity a hrozny. Ze zeleniny byl nejvyšší výskyt zaznamenám u rajčat, sladkých i pálivých paprik, špenátu, kapusty a celeru.

Mohlo by vás zajímat:  V létě osvěží, v zimě uzdraví. Bezinkovou šťávu si lze snadno připravit z čerstvých plodů

Přidejte do vody jedlou sodu

Ovoce i zeleninu proto nikdy nezapomeňte před konzumací důkladně omýt, a to pod tekoucí teplou vodou. Tím zbavíte slupku zbytků pesticidů. Udělejte to i u ovoce, které budete loupat. Řada přípravků na ochranu není rozpustná ve vodě, takže v tomto případě je mytí k ničemu. Když ale do vody při mytí přidáte buď kyselinu citronovou, nebo jedlou sodu, měli byste se zbavit i stop po těchto přípravcích. [zdroj]

Zdroje:

https://depts.washington.edu/ceeh/downloads/FF_Pesticides.pdf

https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/chemical-safety-pesticides

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/food-pesticides-and-other-chemicals

Mohlo by vás zajímat:  Zpracujte dýni do posledního kousku. Ze slupek a semínek připravíte lahodný sirup

https://ecommons.cornell.edu/bitstream/handle/1813/56118/citric-acid-MRP-NYSIPM.pdf

https://extension.psu.edu/potential-health-effects-of-pesticides

Přidat na Seznam.cz