Egg Shells 706502 1920[1]

Domácí výroba ekologického hnojiva. Ušetřete za drahé přípravky v obchodech

Pokud vlastníte zahradu a chcete na ni dávat co nejméně chemických prostředků, určitě nevyhazujte vaječné skořápky. Dá se z nich totiž velmi lehce vytvořit účinné a biologické hnojivo. Proto po nedělní snídani, kdy si připravíte míchaná vajíčka nebo upečete babiččinu bábovku ke kávě, určitě pamatujte i na své rostliny na zahradě. Hnojivo z vaječných skořápek se totiž vytvoří velmi lehce.

Co skořápky obsahují?

Jsou výborným zdrojem hořčíku, draslíku, fosforu, železa, zinku i sodíku. Vaječné skořápky mají velmi dobrý vliv na růst rostlin, udržují rostliny v kondici a podporují vysokou úrodu. Především jsou však pokladnicí lehce stravitelného vápníku, takže přispívají k okyselení půdy.

Mohlo by vás zajímat:  Problémy s nadýmáním zažene masáž břicha a bylinky. Oblíbené jídlo už bude jen požitek

Pod jaké rostliny se nejvíce hodí?

Skořápky sice jsou dosti univerzální, ale ne pro každou rostlinu jsou vhodné. Vzhledem k zmíněnému obsahu vápníku a schopnosti měnit pH půdy směrem k zásaditému je pro kyselomilné rostliny toto hnojivo nevhodné. Proto se raději vyhněte hnojení skořápkami u hortenzií nebo rododendronů. Vhodné je skořápkové hnojivo použít pod okurky, rajčata, cukety, kapusty, fazole, zelí, ale také například pod hroznové víno. Pro okrasné rostliny je vhodné zejména u pivoněk, levandulí, břečťanu, karafiátů a denivek.

Mohlo by vás zajímat:  Praktický průvodce ořezáváním keřů a stromů v podzimní měsíce
Zdroj obrázku: Pixabay

Jak připravit hnojivo z vaječné mouky?

Nejvhodnější jsou vaječné skořápky uvařené ve vodě bez soli. Nechte skořápky dobře proschnout. Pokud nemáte vhodné místo na sušení skořápek, můžete je usušit v sušičce ovoce nebo v troubě. Poté skořápky rozdrťte buďto v hmoždíři, nebo kvalitním mixéru. Takto připravenou vaječnou mouku můžete rovnou nasypat pod rostliny. Vhodné je si tuto moučku nechat v zavařovací sklenici a při každém přesazování třeba i pokojových rostlin ji smíchat s připravenou zeminou. Rostliny tak od samého začátku dostanou velké množství živin a vitamínů.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/egg-shell-fertilizer-guide
Přidat na Seznam.cz