Molehill 231386 1920

Krtince dohánějí zahradníky k šílenství. Vyhnat škůdce z pozemku pomohou samotné rostliny

Krtek v zahradě je důvodem k různým obavám. Vytvoření chodeb přispívá ke značným škodám a zahradníci hledají způsoby, jak se zbavit tohoto nezvaného hosta. Mnozí se diví, co se stane s krtky v zimě. Ukázalo se, že se neukládají k zimnímu spánku.

Důvody k obavám

Krtek je známý svým podzemním životním stylem a na povrchu se mu nedaří. Vyznačuje se tmavou, téměř černou kožešinou a silnými tlapkami, které mu umožňují vytvořit síť chodeb. Je to díky nim, že chytí žížaly, takže není divu, že s nimi kope ty nejdelší možné tunely. Nejen touto částí těla jsou krtci uzpůsobeni k bydlení v podzemí. Mají také válcovitý tvar těla, uši chrání záhyby vlasů a pokožky a kryté mají i oči.

Mohlo by vás zajímat:  Místo do sběru patří noviny na záhon. Co se pak stane, překvapí i ostřílené zahradníky

Nemají žádné problémy se zrakem a vyznačují se neobvyklým sluchem. Milují vlhké a úrodné půdy. Nemají rádi suchá místa a jsou aktivní hlavně ráno. To je také doba, kdy se objeví nejvíc krtinců. Jejich denní režim sestává ze tří osmihodinových cyklů. Během každého z nich čtyři hodiny spí a čtyři hodiny jsou aktivní.

Zdroj obrázku: Pixabay

Škodliví, nebo užiteční?

Typické pro krtky jsou především poměrně vysoké krtince. Ty jsou pro mnohé zahradníky skutečným problémem. To proto, že podzemní chodby postavené krtky přispívají k poškození kořenů rostlin. Kromě toho krtince nevypadají esteticky na trávníku a ztěžují sekání.

Mohlo by vás zajímat:  Vyčistit gril zvládnete levou zadní. Stačí vzít k ruce ty správné pomocníky

Krtci jsou citliví na pachy, takže jestli je nechcete hostit ve své zahradě, stojí za to pěstovat rostliny, které se jim nelíbí. Mluvíme o mátě, česneku, císařské šachovnici a bazalce. Některé zdroje uvádí, že krtky odpuzuje vůně podmáslí smíšeného se syrovátkou. Taková směs by se měla nalít přímo do krtince.

Zdroj: https://www.tipsbulletin.com/plants-that-repel-moles/
Přidat na Seznam.cz