Saintpaulia Varieties Rosie Ruffles Dharrington With Beautiful Pink Flowers

Alpská fialka rozveselí chmurné podzimní dny barevnými květy. Společnost nám může dělat několik let

Alpská fialka je rostlina, kterou můžete mít v květináči také u sebe doma. Kvete v podzimních měsících a v zimě a díky tomu budete dlouho vzpomínat na teplé letní dny. Je to oblíbená dekorativní rostlina, kterou můžete mít nejen v oknech, ale také na zahradě. Navíc při správné péči vydrží spoustu let. Jak ji pěstovat a čeho se vyvarovat, aby neuhynula?

Co všechno je dobré vědět o této fialce?

Fialka alpská je oblíbenou rostlinou, která vypadá skvěle. Pochází z Asie, konkrétně z Japonska. Vyskytuje se hlavně v horských oblastech. Je to trvalka, takže pokud si ji vypěstujete doma, můžete se těšit na její několikaletou společnost. Má srdčité listy a navíc nemá žádné velké nároky na pěstování. Ačkoliv je to fialka, narazit můžete na různé barvy této rostliny. Nejčastěji je to bílá, růžová nebo červená.

Mohlo by vás zajímat:  Mráz ohrožuje i pokojové květiny, zmrzlé rostliny mohou uhynout

Rostlina může být vysoká 15–40 centimetrů, záleží na odrůdě. V současné době se fialka velmi často kříží, a tak mohou vzniknout nové barevné kombinace. Díky tomu, že kvetou na podzim, si jejich krásu můžete užít opravdu dlouho. Jak tedy o tuto květinu pečovat? Je to choulostivá rostlina, která nesmí na přímé slunce, protože jí mohou odumírat listy.

Zdroj obrázku: Freepik

Žloutnutí listů znamená přehřátí rostliny

Můžete ji postavit například do koupelny nebo místnosti, kde je chlad. Potřebuje půdu, která bude bohatá na minerály a humus. Proto ji hnojte pravidelně každých 10–14 dní. Zalévat byste ji měli ne do země, ale raději dejte květináč do vody, aby si vzala tolik, kolik potřebuje. Vyžaduje vlažnou vodu a aby byla půda pořád vlhká. Můžete použít například zvlhčovač nebo ji postavit na několik kamenů.

Mohlo by vás zajímat:  Nejen kvetoucí rostliny jsou pro alergiky hrozbou. Některé pokojovky je lepší raději odstranit

Optimální teplota pro alpské fialky je 10–16 stupňů. Všímejte si hlavně listů, jestli budou žloutnout, znamená to, že je rostlině teplo a je potřeba ji přesunout na lepší místo. Nemělo by vás překvapit, že po odkvětu fialka odumírá. Pak můžete květináč přesunout do chladnější místnosti a jednou za 14 dní zalít vodou. Takto pokračujte do doby, než se objeví nové listy.

Zdroj: https://www.thespruce.com/growing-violas-1402895
Přidat na Seznam.cz