Twig With Blooms

Šeřík okouzlí nádhernými květy i svůdnou vůní. Málokdo přitom tuší, že dokáže léčit

Šeřík obecný je ozdobou mnoha zahrad. Jeho květy jsou vidět z daleka a jeho vůně dokáže zaplnit celou zahradu. Nádherná vůně přitom láká nejen lidi, ale také mnoho druhů hmyzu. Hodně lidí si to neuvědomuje, ale tento okrasný keř dokáže zlepšit zdraví. Pomůže s bolestmi hlavy, krku a revmatickými bolestmi, hypertenzí a kašlem, posílí imunitní systém a pozitivně působí také na játra. Jak z něj získat maximum léčivých vlastností?

Kdy a kde najdeme šeřík?

Šeřík obecný může dosahovat výšky až 7 metrů! Jedná se o keř s tmavě zelenými listy srdcového tvaru. Květy mají sladkou vůni a fialovou, modrou, bílou, nebo dokonce žlutou barvu. Jestli ho chcete pěstovat na zahradě, půjde to velmi jednoduše, protože nepotřebuje k růstu speciální podmínky. Během května ho můžete obdivovat v plné kráse a těšit se z nádherných květů.

Mohlo by vás zajímat:  Zimní smutek zaženou rostliny, které i v tomto období doma rozkvetou

Dobře roste na slunných místech, ale také v polostínu. Výhodou je, že vám postačí jeden keř, abyste získali obrovskou rostlinu a hodně květenství. Vysadit ho ale můžete také ve skupině a různě kombinovat barvy. Díky tomu získáte působivou dekoraci. Krásně bude vypadat také ve společnosti jasmínu nebo hlohu.

Zdroj obrázku: Freepik

Odrůdy a vlastnosti

Mezi nejpopulárnější odrůdy patří šeřík Madame Lemoine, který má bílé květy a bohaté květenství. Další možností je šeřík Sensation, který tvoří drobné dvoubarevné květy. Každý z květů má fialovou barvu a růžový, téměř bílý okraj. Podívat se ale můžete také na běžný šeřík Primrose nebo japonský šeřík. Japonský šeřík je nejnovější a má jedinečnou, modrou barvu květů.

Mohlo by vás zajímat:  Kosatce mohou zdobit zahradu po dlouhé roky

Jaké jsou vlastnosti této rostliny? Připravit si můžete šeříkový čaj, který se používá při léčbě lupénky, pro čištění jater, při průjmu, hypertenzi, kašli nebo bolestech v krku. Použít ho můžete také na posílení imunity nebo revmatismus. Květy je vhodné sbírat večer, otrhat z větviček a pevně zavřít do sklenice. Sklenice vložte do trouby a pečte na 50 stupňů. Hnědé květy rozložte na pečicí papír a nechte vychladnout. Čaj nebo nálev připravte stejně jako u jiných bylinek.

Zdroj: https://www.healthbenefitstimes.com/common-lilac/
Přidat na Seznam.cz